Sterilované papriky plněné zelím: Vynikající sladkokyselá chuťovka k masu je zajímavým zpestřením letního zavařování
8. 8. 2023 Vaření
Papriky většinou v létě využijeme do salátů nebo je plníme mletým masem. Pokud jich ale máte víc, než jste schopni sníst, můžete si je i zavařit. Jedním z nejoblíbenějších receptů na sterilované papriky je ten, kdy se papriky plní zelím. Získáte tak vynikající slanou chuťovku.
Různé druhy paprik, spousta využití v kuchyni
Pokud jsou papriky vaším oblíbeným druhem zeleniny, tak právě teď nastává váš čas. Zelené papriky dozrávají již v průběhu července, ty barevné ale až v srpnu a některé dokonce až v průběhu září. Paprik existuje spousta druhů a každý přitom chutná trochu jinak. Mají různé tvary, barvy i velikosti.
Některé jsou špičaté, jiné téměř kulaté a další buclaté s tlustou dužinou. Někdo má nejraději klasické zeleninové zelené či bílé papriky, jež mohou být i pálivé, jiní dávají přednost silnostěnným červeným, žlutým i oranžovým paprikám a další vyhledávají jen sladké špičaté červené kapie. Bez ohledu na druh mají papriky všestranné využití a vynikající jsou nejen zasyrova, ale i vařené, dušené, pečené, v salátech i plněné nebo ve formě omáček.
Mohlo by vás zajímat
Jak sterilovat papriky?
Kromě již zmiňovaných možností jsou papriky i zeleninou, která se výborně hodí k zavařování. Obvykle se uchovávají na později v podobě různých past a dipů, jako jsou ajvar, ljutenice, harissa, které se připravují z pečených paprik, většinou i v kombinaci s jinými druhy zeleniny. Pečené papriky se často nakládají i v kuse do oleje nebo zavařují do sladkokyselého nálevu. Vznikne vám pak ideální základ mnoha jídel, například slepice na paprice. Dáváte-li ale přednost klasickým zavařeným dobrotám ve stylu kyselých okurek, určitě vás osloví verze paprik plněných zelím a sterilovaných ve sladkokyselém nálevu.
Papriky ve sladkokyselém nálevu
Předností této chuťovky je, že se na ni používají papriky celé, přičemž jsou k tomuto účelu vhodné papriky zelené i červené kapie. Pro zajímavější barevný efekt můžete zelené papriky naplnit červeným zelím a červené kapie naopak bílým zelím. Recept je sice trochu pracnější, neboť je nutné kromě paprik ještě připravit, a hlavně nakrouhat zelí.
Určitě se ale vyplatí jej vyzkoušet, neboť získáte pochoutku, kterou si pak budete moci vychutnat, nejen ke grilovaným nebo pečeným masům. Báječně totiž chutná i s opečenými klobásami, sekanou, sýry nebo s pochoutkami ze zabijaček. Pokud byste si papriky navíc chtěli dopřát trochu pikantnější, není nic jednoduššího, než do každé sklenice přidat i jednu chilli papričku nebo feferonku.
Recept na papriky plněné zelím
Máte zrovna velkou zásobu paprik a zaujala vás tato sterilovaná specialita? Tak si ji připravte podle následujícího receptu?
Budete potřebovat: 6-8 středně velkých paprikových lusků nebo kapií, 1 kg zelí, 10 g soli, 30 g cukru. Na nálev si připravte: 450 ml vody, 150 ml 8% octa, ½ lžičky soli, 1 lžičku cukru, 3 zrnka pepře a kousek bobkového listu.
- Zelí očistěte a pokrájejte na jemné nudličky, osolte je, oslaďte, promíchejte a nechte stát asi 2 hodiny.
- Z omytých paprik vykrojte semeníky a stopky. Lžící odstraňte vnitřní palčivá žebra a papriky dobře vypláchněte, abyste vyplavili semena.
- Připravte si nálev: vodu v hrnci smíchejte s octem, přidejte cukr, sůl a koření a přiveďte k varu.
- Papriky naplňte připraveným zelím, urovnejte do dobře vymyté a vysterilizované dvoulitrové sklenice (nebo do 3 sklenic s obsahem 720 ml), zalijte horkým nálevem a sklenice uzavřete. Poté je vložte do hrnce s horkou vodou a nejprve vodu zahřívejte, dokud nedosáhne 100 °C cca 25 minut. Pak při teplotě 100 °C sterilujte ještě 25 minut (menší sklenice) nebo 30 minut (větší sklenice).
- Po ukončení sterilace sklenice vyjměte a ochlaďte.
Náš tip: Při přípravě plněných paprik, můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
12 druhů zeleniny vhodných na plnění: Netradiční plněné papriky, cuketové lodičky i nadívaná cibule skvěle zpestří jídelníček
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
Jak sterilovat ve sladkokyselém nebo slaném nálevu. Některé způsoby jsou jednoduché
Letní ochucený salát z pečených paprik: Se sušenými rajčaty, bazalkou a česnekem chutná fantasticky