Deset školních svačinek z celého světa: Ve Švédsku frčí tousty s čoko posypkou, v Turecku lodička se sýrem a v Izraeli bamba
7. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Máte-li školou povinného potomka, určitě každý den přemýšlíte, jakou mu připravit svačinku. Vymyslet vždy něco originálního, co dítěti zachutná, a ještě mu poskytne dostatek energie, aby zvládlo celý školní den, bývá oříšek. A co se třeba inspirovat v zahraničí? Jaké jsou oblíbené svačinky v blízkých i exotičtějších zemích?
Školní svačinky v různých zemích světa
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a kupodivu to platí i na školní svačinky. Zatímco české děti nejčastěji svačí chleba se šunkou nebo se sýrem, ty americké si nosí do školy třeba jen sáček s chipsy nebo krekry. Je však i spousta mnohem zajímavějších možností. Pojďte se společně s námi podívat, co se svačí v zahraničí.
Mohlo by vás zajímat
1. Itálie: Pan di Stelle
Italské maminky si s přípravou svačinek moc velké starosti děla nemusejí. Jednou z nejoblíbenějších svačinek italských dětí jsou totiž sušenky Pan di Stelle.Tyto rozkošné malé sušenky (neboli biscotti, jak jim Italové říkají) mají ideální velikost (nejsou ani příliš velké, ani příliš malé), obsahují kakao a lískové oříšky a navíc je zdobí bílé cukrové hvězdičky, které je činí pro školáky ještě atraktivnějšími.
2. Švédsko: Smørrebrød
To švédské děti si zase pochutnávají na speciálních chlebíčcích obložených různými pochutinami. Ve Švédsku se jim říká smørrebrød. Na rozdíl od našich chlebíčků netvoří podklad veka nebo bageta, ale plátek tmavého celozrnné žitného chleba. Ten se namaže máslem a pak se zdobí krevetami, sýrem, vajíčky, zeleninou a hlavně nakládaným sleděm a spoustou čerstvého kopru. U švédských chlebíčků není důležitá jen chuť, ale i jejich vzhled, takže si s jejich přípravou rodiče vždy patřičně vyhrají.
3. Japonsko: Onigiri
I součástí svačinek japonských dětí bývají často ryby. Ty totiž patří do japonské speciality zvané onigiri. Jde o pochutinu trochu připomínající slavnější japonskou specialitu sushi. I onigiri se připravují z vařené rýže, z ní se však tvoří trojúhelníkové bochánky, jež se plní lososem, marinovaným tofu či nakládanými švestkami (umeboši), nebo se nechávají bez náplně a posypou se směsí koření zvanou furikake, která se vyrábí z mořských řas, sezamových semínek, mořské soli a cukru. Onigiri jsou často zabaleny do listu mořské řasy (tzv. nori).
4. Nizozemsko: Hagelslag
Děti milující sladké určitě osloví i nizozemská tradiční svačinka známá jako hagelslag. Tyto sendviče z toastového chleba s máslem se nepotírají marmeládou ani jinou pomazánkou, ale dává se na ně čokoládová posypka – taková, kterou se běžně sype zmrzlina nebo zdobí dorty. Nizozemské děti je milují natolik, že si je dávají nejen na svačinu, ale i na snídani a podle průzkumu webu Stuff Dutch People Like se prý v Nizozemsku denně sní prostřednictvím této speciality až 750 000 kousků toastového chleba a ročně se pak spotřebuje více než 30 milionů kilogramů posypky.
5. Turecko: Pide
Jestli se někdo má, tak jsou to turecké děti. Na svačinu si totiž dávají pizzu, respektive její tureckou variantu zvanou pide. Pide je vlastně pečivo z kynutého těsta podobného tomu na pizzu. Nemá však kulatý tvar jako pizza, ale spíš připomíná lodičku naplněnou různými ingrediencemi, například masem, sýry, zeleninou, vajíčkem nebo třeba bramborami. Pide se ovšem konzumují i samotné jen jako placky posypané sezamem a podávají se místo chleba.
6. Izrael: Bamba
Izraelské děti, a nejen ony, zase naprosto zbožňují bambu. Tato pochutina je v Izraeli takřka legendární a pravidelně si ji prý kupuje 90 % izraelských rodin. Bamba je kukuřičný snack s arašídovou příchutí, který se podobá našim arašídovým křupkám. Říká se, že právě bambě zde vděčí za nízký výskyt alergie na arašídy, protože prý časné zavedení arašídů snižuje riziko vzniku alergie na ně. Předností této pochoutky navíc je, že neobsahuje žádné konzervační látky ani potravinářská barviva a je obohacena o nějaké živiny. A to přijde u školní svačinky rozhodně vhod.
7. Řecko: Jogurt s medem
Poměrně zdravé svačinky mají i některé řecké děti. Často si totiž pochutnávají na bílém a pořádně hustém řeckém jogurtu s medem a případně i s oříšky, které v něm příjemně křupou. Tento jogurt nejen báječně chutná, ale je i vynikajícím zdrojem mnoha živin a dodá i dostatek energie.
8. Nigérie: Smažený banán
Jednou ze základních potravin v mnoha afrických zemích je plaintain neboli zeleninový banán. Ten není sladký jako běžné banány, které se prodávají u nás, takže chutná i naslano. Navíc obsahuje spoustu škrobu, a právě díky němu mu svědčí i tepelná úprava. Dobře se hodí na smažení, takže z něj můžete udělat neobvyklé chipsy, které jsou vynikající svačinkou pro mnohé africké děti. Nejlepší jsou osmažené v kokosovém oleji, jenž jim dodá exotickou chuť.
Mohlo by vás zajímat
9. Brazílie
U nás si avokádo vychutnáváme obvykle na obloženém chlebu, nebo z něj děláme pomazánku, v Brazílii je milují spíš na sladko. Na tom ostatně není nic zvláštního, neboť avokádo je ve skutečnosti ovoce. Vychutnávají si je většinou ve formě smoothie nebo z něj připravují dezert. Avokádo stačí jen rozmačkat nebo rozmixovat a smíchat s cukrem a kakaem a máte skvělou veganskou alternativu pudinku.
10. Libanon: Hummus
To na Blízkém východě zase děti dostávají místní specialitu hummus s pita chlebem. Tato pochoutka z vařené a rozmixované cizrny (případně lze použít i tu z konzervy) smíchané s tahini pastou, olivovým olejem, citronovou šťávou a kořením je populární i u nás, my si ji ale spíš vychutnáváme jako tip k zelenině. K pitě v Libanonu nebo také v Jordánsku podávají další místní speciality, třeba labneh, což je mléčný výrobek podobající se řeckému jogurtu či čerstvému krémovému sýru a často se podává ve slané verzi s olivovým olejem a kořením za´atar nebo sumac.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Retro okénko: Pro školní svačinky za socializmu byly typické chleba v ubrousku, mléko v sáčku a na výletech přesnídávky
Sladká školní svačinka podle Jamieho Olivera: Sušenky z ovesných vloček voní skořicí a děti si je zamilují
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 14 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Okaté palačinky aneb Turecké placky gözleme se špenátem a sýrem se snadno připravují a chutnají skvěle se špenátem a sýrem
Holandský tygří chléb je křupavý a ještě vás dostane svým vzhledem. Takhle jednoduše se dělá
Sladké křupavé mlsání puppy chow: Základem jednoduché americké svačinky jsou cereálie, čokoláda a arašídové máslo