Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
20. 9. 2023 Vaření
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy jsou příjemnou změnou masové klasiky. Kulička s pokladem uvnitř je ještě zabalená do voňavé anglické slaniny. Z horkovzdušné fritézy jsou nejlepší!
Slavnostní oběd
Mleté maso bývá většinou zpracované do různých placiček, které nevypadají vždy reprezentativně. Lépe vypadají koule, a když je naplníte zajímavým vnitřkem a obalíte do plátku anglické slaniny, hned se budou tvářit jako luxusní jídlo. Tak se nebudeme muset bát připravit masové koule na různé oslavy, a ještě sklidíme pochvalu.
Mohlo by vás zajímat
Masové koule ve vylepšené variantě
Masové kuličky nebo koule mohou mít řadu podob a chuťových variant. Většinou v nich nechybí mleté maso (může jít o směs hovězího a vepřového), vejce, sůl, strouhanka, česnek a koření.
A to je základ i této varianty. Ve vylepšené verzi si můžeme pohrát s kořením a místo koupené směsi do mletého masa použít vlastní. Jak namíchat koření na mleté maso? V základu bývá česnek, zázvor a majoránka. Variantou je ale také kmín, cibule, pálivá paprika, tymián, nebo třeba kardamom.
Jako bonus vložíme do středu koule větší růžičku kapusty, zabalíme do masa a vše omotáme plátkem anglické slaniny.
Výhody přípravy jídla v horkovzdušné fritéze
Klasická fritéza není velká výhra, ale když správně měníme olej, můžeme získat i dobré a voňavé Jídlo. To v horkovzdušné fritéze není s olejem žádná starost. Nemusíme ho totiž využívat vůbec. Princip fungování přístroje je založen na cirkulaci horkého vzduchu přes vnitřní stěny nádoby.
Díky tomuto přístroji se dá nejen smažit, ale i vařit, opékat a grilovat různé pokrmy a není potřeba olej. Pouze ho můžeme přidat na vylepšení chuti. Celý proces je v konečném důsledku kratší než v klasické fritéze.
Je třeba počítat s tím, že jídlo má trochu jinou chuť než to z klasické fritézy. Je dobře stravitelné a nejsme nuceni čichat zápach z přepáleného oleje ani likvidovat nepříjemnou mastnotu.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Mleté koule s růžičkovou kapustou
Jak připravit mleté koule s růžičkovou kapustou? Budete potřebovat: 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 500 g mleté vepřové krkovice, 5 lžic mléka, 2 lžičky směsi koření do mletých mas, 10 dlouhých plátků anglické slaniny a 5 větších růžiček kapusty.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno a dejte ji do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte do mísy. Do ní také vložte mleté maso. Přidejte koření, mléko a důkladně promíchejte. Na půl hodiny dejte směs do lednice.
Očistěte kapustičky. Připravte si kastrol s teplou vodou. Osolte ji a přiveďte k varu. Pak kapustičky vložte do hrnce a vařte je, dokud nebudou "na skus". Trvá to asi 6 minut. Připravte si misku s ledovou vodou. Kapustičky slijte a dejte je do ledové vody. Osušte je. Na prkénku rozložte plátky slaniny do kříže.
Maso vyndejte z lednice, promíchejte ho a rozdělte na pět dílů. Navlhčete si dlaně a vytvarujte koule, které mírně zploštěte. Dejte na ně kapustičku, uzavřete jako knedlík a vytvarujte kouli. Tu položte na slaninu. Slaninou koule zabalte. Koule vložte do děrovaného koše horkovzdušné fritézy a zasuňte ho do přístroje.
Fritézu nastavte na 165 °C a časovač na osm minut. Pak koule otočte a znovu fritujete na stejnou teplotu po stejnou dobu. K hotovým masovým koulím se hodí třeba vařené brambory.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Farmář Josef Pech radí, jak nakupovat brambory: Neberte ty viditelně poškozené, dobrá brambora vydrží i horší podmínky, říká
Vyzkoušeli jsme za vás: 6 triků, které mají zabránit slzám při krájení cibule. Pomáhá víc chleba nebo mrazák?
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
7 receptů na zpracování paprik: Připravte si skvělá letní jídla a výborně si pochutnejte
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
Slavnostní pajerský koláč je tradicí Horácka: Hranatý tvar má ryze z praktického důvodu