Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brokolicová polévka je zdravá a chuťově výtečná.
Zdroj: Toprecepty.cz

Podzim je ideální dobou pro konzumaci polévek. Teploty začínají klesat a náš organismus chce něco teplého a výživného. Polévky mohou být v tento moment přesně tím, po čem sáhneme, navíc při jejich přípravě nemusíme ani trávit zbytečně moc času v kuchyni.

Zahřejí a zasytí

Podzimní polévky jsou velmi univerzální. Můžete je servírovat jako hlavní chod s kouskem chleba nebo jako předkrm před hlavním jídlem. Bez ohledu na to, jak je podáváte, polévky jsou skvělým způsobem, jak se zahřát v chladných podzimních dnech. Mohou být také velmi zdravé. Jsou totiž plné vitaminů a minerálů ze zeleniny, kterou použijete, a nabízejí i zdroj bílkovin, pokud do nich přidáte třeba maso, fazole nebo čočku.

Do půl hodiny hotovo

Speciální kategorií jsou takzvané rychlé polévky, které se často stávají skvělou volbou pro bleskovou rodinnou večeři. Mnoho z nich lze připravit za méně než půl hodiny a často vyžadují jen pár surovin.

Snadné vaření ovšem neznamená, že musíte obětovat kvalitu nebo chuť. Existuje totiž mnoho receptů, které jsou jednoduché, ale přesto výborné. Vždy je důležité mít na paměti, že vaření by nemělo být stresující nebo těžké. Je to čas, kdy můžete být kreativní a užít si přípravu jídla pro sebe nebo svou rodinu. I když nemáte hodně času, stále můžete připravit zdravé a chutné jídlo.

1. Česnečka

Mezi nejrychlejší polévky patří například oblíbená česnečka, česká klasika z česneku, brambor, zeleninového vývaru a koření. Oblíbený lék na nachlazení i kocovinu, oceněný jako druhá nejlepší polévka ve střední Evropě, se dá vylepšovat mnoha způsoby. V poslední době se populární stala například krémová česnečka.

2. Bramboračka

Velmi rychle se dá vytvořit i polévka bramborová. Stačí jen nakrájet brambory, mrkev a cibuli na malé kousky, společně s česnekem vše orestovat na másle, přidat trochu hladké mouky, zalít vodou a zhruba 20 minut vařit, než brambory změknou. V sofistikovanějších receptech najdeme i houby a další suroviny, ale tentokrát nám jde o rychlost.

3. Kukuřičná polévka

Další možnosti je polévka s kukuřicí. Pokrm velmi rychlý na přípravu, který klidně může posloužit i jako hlavní chod. Stačí zkombinovat konzervovanou kukuřici, papriku, cibuli a kuřecí vývar. Po pár minutách vaření máte hotovo. (Podrobný recept najdete v závěru článku.)

4. Polévka miso

Za několik chvil máte vytvořenou i japonskou miso polévku. Na tu je totiž třeba pouze červená nebo bílá miso pasta, voda, balíček tofu, jarní cibulka, kousek wakame mořské řasy a sójová omáčka. Celá příprava pak trvá okolo dvaceti minut. Miso polévku můžete podle chuti ozvláštnit například houbami, nudlemi nebo zeleninou.

5. Brokolicová

Mezi nejjednodušší polévky můžeme zařadit i tu brokolicovou. K její přípravě budete potřebovat jen několik ingrediencí. Brokolici, cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Na pánvi rozpalte máslo a přidejte cibuli. Osmažte ji dozlatova. Přidejte stroužky česneku a brambory, po krátkém restování vsypte brokolici a smažte dalších 5 minut. Vše zalijte vodou a zhruba 20 minut vařte. Pak už stačí jen dosolit a opepřit.

Kukuřičná polévka

Na výbornou a rychlou polévku ze sladké zeleniny budete potřebovat: 1 hrnek mražené nebo konzervované kukuřice, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 červenou papriku, 1 l vývaru (kuřecí nebo zeleninový), 1 lžíci kukuřičné nebo hladké mouky, 1 lžíci oleje, sůl a pepř. Na ozdobu: nasekaná pažitka nebo koriandr.

Jak na to?

  1. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájenou papriku a chvíli smažíme.
  2. Přidáme kukuřici a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut povařit. Poté polévku rozmixujeme.
  3. Kukuřičnou nebo hladkou mouku rozmícháme s trochou vody a přilijeme do polévky. Necháme ještě chvíli povařit, dokud polévka nezhoustne.
  4. Před podáváním polévku ozdobíme nasekanou pažitkou nebo koriandrem.
Náš tip: Uvařte si podle našeho videoreceptu skvělou česnečku se sýrem:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha. Vepřová bránice je část pobřišnice, v podstatě je to… Číst více

Droby

Droby

Droby jsou vnitřní orgány, které jsou vedlejším produktem při jatečném zpracování zvířat. Patří k nim srdce, ledviny, játra, plíce, slezina, střeva… Číst více

Jazyk

Jazyk

Vepřový a hovězí jazyk patří do skupiny drobů. Oba mají maso s minimem tuku. Tvoří je jemná svalovina. Z hlediska výživy mají vyšší obsah železa,… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Ledvinky

Ledvinky

Ledvinky jsou pokrm z uvařených ledvin jatečných zvířat. Už od pravěku jim byla přisuzována velká síla, dnes se říká nutriční hodnota. Pro někoho… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více