Pečeme s Ivou: Štafetky, náš nejoblíbenější retro zákusek z bílkového sněhu s ořechy a z máslového kávového krému
7. 12. 2023 Vaření
Kdo by neznal štafetky! Tenké pláty lehkého bílkového těsta promazané kávovým krémem, nakrájené na řezy a nakonec polomáčené v čokoládové polevě. Nejlepší jsou dobře uleželé, když se korpus a krém propojí, to se pak doslova rozplývají na jazyku.
Když pekařka promluví...
Milujeme štafetky. Tedy - celá rodina je mlsá ráda, ale pro manžela jsou tím nej, nejoblíbenějším zákuskem.
Proto jsem kdysi po vyzkoušení tohoto receptu zajásala. Jsou od těch kupovaných k nerozeznání a vedle některých koupených pak dokonce o dost chutnější, protože se množí náš seznam cukráren, kde bohužel pozměnili výrobu, a nám u nich přestalo chutnat.
Co budeme na štafetky potřebovat?
Korpus:
- 650 g bílků
- 400 g pískového cukru (jemný krystal)
- 170 g mletých ořechů
- 170 g hladké mouky
- moučkový cukr
Kávový krém :
- 500 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 200 g teplé kávy (zrnkové - turka, ale bez sedliny)
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
- Připravíme 2-3 plechy s pečicím papírem, včas zapneme nahřívání trouby na 170 °C.
- Vyšleháme bílky do pevného sněhu. Do pevně ušlehaných bílků zašleháme cukr a opatrně vmícháme mouku a ořechy.
- Těsto tenounce rozetřeme na papírem vyložené dva plechy (pokud se povede bílky dobře našlehat, vyjde těsto i na 3 plechy). Pak ho přes čajový cedník posypeme moučkovým cukrem a ve středně vyhřáté troubě dorůžova upečeme. Nenecháváme ho v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušilo.
- Odloupneme papír a pláty necháme vychladnout na rovné podložce.
- Než korpusy vychladnou, připravíme krém. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a postupně přikapáváme a vešleháváme ještě teplou (ne horkou) kávu.
- Studené pláty rozkrojíme na poloviny a všechny 4 díly spojíme krémem. Naplněný moučník svrchu zakryjeme kusem pečicího papíru a trochu zatížíme, např. plechem z trouby. Pláty s krémem k sobě rovnoměrně přilnou.
- V chladu necháme moučník odležet a ztuhnout, pak ho nakrájíme na řezy - štafetky, kterým konce namočíme v čokoládě.
Drobečky z ošatky
-
Pokud nepotřebujete takové množství zákusků, dají štafetky se dobře upéct z poloviční dávky.
-
Využijete veškeré přebytky bílků po pečení cukroví.
-
Bílky se dají dobře mrazit - všechny přebytky bílků si mrazím v jedné krabičce už během roku, daleko před Vánocemi.
-
Je to zákusek opravdu rychle udělaný, nedá moc práce a zvládnou ho i začínající kuchařky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Kvíz na téma retro zákusky: Vyzkoušejte své znalosti o sněhových dezertech
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí