Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nejlepší grog? Tajemství spočívá nejen v kvalitním rumu, ale ve volbě koření a správném postupu při přípravě
Zdroj: Freepik, fabrikasimf

Obyčejný grog přichystáte z panáka rumu, který zalijete horkou vodou a třeba přidáte i cukr s plátkem citronu. Jak ale připravit ten opravdu nejlepší grog a čím ho vylepšit, abyste si horký nápoj skutečně užili?

Co je grog

Grog je tradiční zimní nápoj na prohřátí a současně je potřeba dodat, že je nejen horký, ale i alkoholický. Základem je vroucí voda a rum. Pak už záleží na tom, jaké máme chutě a čím chceme grog dochutit. Jeho hřejivost je symbolem pro zimní pohodu a dodání vzpruhy. Původně ho popíjeli britští námořníci, kteří jej míchali z citrusové šťávy a rumu. 

Co je potřeba na grog

Grog se připravuje hlavně z vody a rumu. Většinou to bývá náš klasický tuzemák, variantou je ale i karibský rum. Existují také varianty s brandy, whisky, griotkou či slivovicí. Použitým alkoholem se mění chuť nápoje. Pro děti dáme místo alkoholu rumovou tresť a vytvoříme nealko grog.

Často v grogu bývá i citron a cukr. Grog je nápoj velmi jednoduchý na přípravu. Protože je hned hotový, po příchodu z mrazivého počasí může velmi brzo dodat chybějící energii. 

Grog můžeme vylepšit podle chuti. Co do nápoje přidat? Hodí se aromatická skořice. Vhodných je i pár kousků hřebíčku pro zajímavější aroma. Pokud ho chceme mít sladší, nemusí to vždy být bílý cukr. Hodí se i třtinový cukr, ale i med. Výborné jsou citrusy, obzvlášť citron, případně limetka. Grog se obvykle nalévá do silnostěnných sklenic a na dno můžeme dát pláteček másla.

Jak se správně dělá grog

Správný postup přípravy spočívá nalití horké vody do hrnku (pokud chceme nápoj ochutit kořením, přidáme ho nejdříve) a přidáním „panáku“ alkoholu.

Variantou je také to, že všechny ingredience dáme do kastrolu a zahřejeme ho ve vodní lázni druhého hrnce. Po přípravě tímto způsobem bude grog chutnat lépe, protože se chutě lépe propojí. Protože je ve směsi i alkohol, je třeba hlídat teplotu 78 °C, při které se začíná odpařovat. Jinak bychom získali jen voňavý nápoj bez alkoholu. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit nejlepší grog

Na jednu porci grogu budete potřebovat: 2 lžičky cukru; 1,5 dcl horké vody; 0,5 dcl rumu, 1 plátek citrónu, 2 hřebíčky a maličký kousek skořice.

Jak na to? Cukr v hrnci zahřívejte tak dlouho, než se z něj vytvoří tmavý karamel. Ale hlídejte ho, nesmíte ho spálit. Karamel opatrně zalijte horkou vodou, ale pozor prská to. Přidejte hřebíček a skořici a vařte do rozpuštění karamelu. Vypněte sporák, hrnec dejte stranou a přilijte rum. Ozdobte plátkem citrónu.

Náš tip: Pro změnu si můžete přichystat i vánoční punč podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli