Jak připravit nejlepší grog? Tajemství spočívá nejen v kvalitním rumu, ale ve volbě koření a správném postupu při přípravě
11. 12. 2023 Vaření
Obyčejný grog přichystáte z panáka rumu, který zalijete horkou vodou a třeba přidáte i cukr s plátkem citronu. Jak ale připravit ten opravdu nejlepší grog a čím ho vylepšit, abyste si horký nápoj skutečně užili?
Co je grog
Grog je tradiční zimní nápoj na prohřátí a současně je potřeba dodat, že je nejen horký, ale i alkoholický. Základem je vroucí voda a rum. Pak už záleží na tom, jaké máme chutě a čím chceme grog dochutit. Jeho hřejivost je symbolem pro zimní pohodu a dodání vzpruhy. Původně ho popíjeli britští námořníci, kteří jej míchali z citrusové šťávy a rumu.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na grog
Grog se připravuje hlavně z vody a rumu. Většinou to bývá náš klasický tuzemák, variantou je ale i karibský rum. Existují také varianty s brandy, whisky, griotkou či slivovicí. Použitým alkoholem se mění chuť nápoje. Pro děti dáme místo alkoholu rumovou tresť a vytvoříme nealko grog.
Často v grogu bývá i citron a cukr. Grog je nápoj velmi jednoduchý na přípravu. Protože je hned hotový, po příchodu z mrazivého počasí může velmi brzo dodat chybějící energii.
Grog můžeme vylepšit podle chuti. Co do nápoje přidat? Hodí se aromatická skořice. Vhodných je i pár kousků hřebíčku pro zajímavější aroma. Pokud ho chceme mít sladší, nemusí to vždy být bílý cukr. Hodí se i třtinový cukr, ale i med. Výborné jsou citrusy, obzvlášť citron, případně limetka. Grog se obvykle nalévá do silnostěnných sklenic a na dno můžeme dát pláteček másla.
Jak se správně dělá grog
Správný postup přípravy spočívá nalití horké vody do hrnku (pokud chceme nápoj ochutit kořením, přidáme ho nejdříve) a přidáním „panáku“ alkoholu.
Variantou je také to, že všechny ingredience dáme do kastrolu a zahřejeme ho ve vodní lázni druhého hrnce. Po přípravě tímto způsobem bude grog chutnat lépe, protože se chutě lépe propojí. Protože je ve směsi i alkohol, je třeba hlídat teplotu 78 °C, při které se začíná odpařovat. Jinak bychom získali jen voňavý nápoj bez alkoholu.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit nejlepší grog
Na jednu porci grogu budete potřebovat: 2 lžičky cukru; 1,5 dcl horké vody; 0,5 dcl rumu, 1 plátek citrónu, 2 hřebíčky a maličký kousek skořice.
Jak na to? Cukr v hrnci zahřívejte tak dlouho, než se z něj vytvoří tmavý karamel. Ale hlídejte ho, nesmíte ho spálit. Karamel opatrně zalijte horkou vodou, ale pozor prská to. Přidejte hřebíček a skořici a vařte do rozpuštění karamelu. Vypněte sporák, hrnec dejte stranou a přilijte rum. Ozdobte plátkem citrónu.
Náš tip: Pro změnu si můžete přichystat i vánoční punč podle tohoto videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Celestýnské nudle
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více
Cordon bleu
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více
Drobenka (pekařská)
Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí punč s vůní Vánoc v alko i nealko variantě: Jeho kouzlo se skrývá ve svařeném koření
Kokosový likér coquito: Vánoční drink s kouzlem exotiky voní rumem a kokosem, nahradí vaječňák a příprava je snadná
Kde se vzal karamel? Původ cukrovinky, po které šílí davy, je obestřen tajemstvím
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Skořice jako voňavé zimní koření: Skvěle se uplatní v jogurtu a sladkých moučnících, ale výtečně dochutí i maso
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů