Kolekce Osm Století připomíná historii vína v Kobylí
30. 5. 2016 Historie a zajímavosti
Vinařství Víno z Kobylí z Velkopavlovické podoblasti si připomíná počátky pěstování vinné révy v této unikátní vinařské lokalitě. Řadu vín nazvanou Kolekce Osm Století připravilo vinařství jako poctu tradici vinařství již od 13. století. Její podstatu tvoří vedle zkušeností mnoha generací také um současného vinaře, výjimečné půdní a klimatické podmínky zdejších viničních tratí a dlouhodobě pěstované odrůdy typické pro modrohorské vinice.
Z viniční tratě Holý kopec bylo do kolekce zařazeno Veltlínské zelené, 2015 v pozdním sběru s dominantními grepovými tóny, dále Rulandské šedé, pozdní sběr 2015 zlaté barvy s bronzovými odlesky a vůně opražených toustů. Nejstarší viniční trať Lumperky nabídla Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2015, který zaujme typickými odrůdovými tóny přecházející z vůně i do chutě, v jejímž dlouhém závěru jsou patrné medové plástve. Dále Lumperky nabídly Modrý Portugal, pozdní sběr 2013. Ovocné tóny vůně jsou díky nazrávání vína v dubových sudech doplněny jemným dřevitým buketem. Z viniční tratě Dvořanky pochází Sauvignon, výběr z hroznů 2015 přinášející intenzívní vůni nazrálé broskve. V chuti Tramínu červeného, pozdní sběr 2015, sklizeného na viniční trati Sovinky, lze odhalit tropické ovoce s dominantním tónem pomerančové kůry. Dále ze Sovinek pochází atraktivní Rulandské modré, výběr z hroznů 2011, který zaujme temně granátovou barvou a sametovou chutí po dlouhém zrání v dubovém sudu. Zlatou tečkou vín z Kolekce Osm Století je Svatovavřinecké, pozdní sběr 2009 s úchvatnou vůní sušených švestek, na kterou v chuti navazují nazrálé povidlové tóny.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 13 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 21 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14