Jak na minutovou drobenku do zásoby? V mrazáku vydrží dlouho a budete ji mít připravenou na každé pečení
5. 4. 2024 Vaření
Drobenky je ozdobou mnoha koláčů bez ohledu na to, zda jsou malé kulaté, na plech, ve tvaru bochánku, z kynutého či křehkého těsta. Během chvilky z obyčejného koláče udělá něco výjimečného. Chcete-li si usnadnit práci, udělejte si jí při nejbližším pečení víc a pak si uskladněte na později.
Drobenka vylepší každý moučník
O drobence neboli žmolence by se dalo říct, že je takovým sladkým zázrakem. Hodí se na různé druhy koláčů i buchet, a to nejen na ty kynuté. Posypat jí můžete i záviny nebo třeba bublaninu a v dezertu crumble má dokonce hlavně roli, neboť spodní těsto chybí. Každému moučníku dodá na křupavosti a obohatí ho i o další chutě. Díky drobence pak konečný moučník krásně voní máslem a někdy i kořením, které se rovněž do drobenky mnohdy přidává.
Mohlo by vás zajímat
Co znamená 2:1:1?
Příprava drobenky není nijak složitá, stačí vlastně jen smíchat pouhé tři základní ingredience – mouku, cukr a máslo. Důležité je však zvolit správný poměr, aby měla drobenka tu správnou konzistenci. V případě drobenky je zkrátka třeba se řídit touto formulkou 2:1:1, která znamená jediné – na dva díly mouky dejte jeden díl másla a jeden díl cukru bez ohledu na to, jaké množství připravujete.
Úplně striktně se ale tímto pravidlem řídit nemusíte a případně je můžete trochu upravovat – třeba na koláč s hodně šťavnatým a kyselým ovocem je lepší přidat trochu cukru a také mouky, aby se vám drobenka úplně nerozmočila. Pokud byste do drobenky přidávali kromě mouky i mastnější ingredience jako třeba ořechy, uberte zase tuk.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat drobenku a jak ji skladovat?
Když už se do přípravy drobenky vrhnete, je lepší si udělat rovnou větší množství. Mít doma zásobu této sladké směsi, která se na koláči promění v křupavou dokonalost, se zkrátka vyplatí.
Nebudete se muset zdržovat její přípravou v případě, že byste zrovna nestíhali, navíc budete připraveni na případ, že byste náhodou třeba veškeré máslo použili do koláče a na drobenku by vám už nezbylo.
To, že lze drobenku uskladnit na později, je ostatně i dobrá zpráva pro ty, kteří nikdy nemají odhad a často se jim stává, že jí udělají až moc. A jak tedy drobenku připravit a uchovávat?
- Použijte například 200 g mouky, 100 g cukru a 100 g másla. Na drobenku je nejvhodnější hrubá nebo polohrubá mouka, drobenka se však dá udělat i z mouky hladké, jen už nebude tolik křupavá.
- Mouku lze případně nahradit mletými ořechy, rozmixovanými sušenkami nebo i zbytky starších sladkých moučníků (třeba mazanců nebo vánoček), kokosem čí mákem. Použít se ovšem dá i krupička nebo nasekané ovesné vločky.
- Cukr je možné dát krupicový, krystal i moučkový – s posledním jmenovaným už ale drobenka tak nekřupe. Místo běžného bílého cukru lze použít i tmavý třtinový nebo kokosový, s nimiž opět bude drobenka chutnat trochu jinak (lehce karamelově nebo bude mít kokosový nádech).
- Tuk se dá použít do drobenky klidně i jakýkoliv rostlinný, třeba kokosový, není to s ním ale úplně ono. Chcete-li udělat luxusní drobenku, neobejdete se bez másla. To používejte studené, abyste vytvořili opravdu žmolky a ne jen mazlavou hroudu.
- Drobenku můžete dochutit například vanilkovým cukrem, skořicí, ale třeba i perníkovým kořením. Na méně chuťově výrazný koláč bez ovoce se hodí také citronová kůra.
- Všechny suroviny je při přípravě drobenky nutné rychle promnout mezi prsty, aby vznikly větší žmolky. Drobenka hlavně nesmí být moc sypká.
- Přebývající drobenku můžete uložit do dobře uzavíratelných plastových krabiček nebo sáčků a uchovávat v mrazáku. Tam by měla vydržet až 2-3 měsíce, pokud bude dobře skladována a nedostane se do ní vlhkost.
- Po vyjmutí z mrazáku stačí drobenku jen chvíli nechat při pokojové teplotě. Během chvilky je připravena k použití.
Náš tip: Drobenkou dosladíte i tento vynikající letní ovocný koláč podle našeho video receptu. Pokud zrovna nemáte rybíz, klidně použijte jiné ovoce.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejsnadnější koláč na světě: Zkuste britský crumble a už nebudete chtít nic jiného
Jak připravit drobenku z oleje. I tradiční moučníky můžete připravit netradičně
Jak uchovat drobenku? Když jí připravíme více naráz, příští pečení bude o to rychlejší. Poradíme, jak ji uložit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19