Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký
Zdroj: Pixabay, Katharina N

Pěstování rajčat není žádná věda, když víte, jak na to. V našem seriálu prozradíme, jak vybrat správnou odrůdu, abyste se v pozdějších měsících mohli těšit z dobré úrody této oblíbené zeleniny.

Jak vybrat správnou sazenici rajčete

Při výběru sazenice rajčete je důležitých hned několik faktorů. Základem jsou vždy kvalitní a silné sazenice. Neměly by být tenké, zažloutlé nebo vytáhlé. Důležité je zohlednit, kam rajčata přijdou, kolik máme prostoru. Rajčata dělíme hlavně na keříčková a tyčková. Obě varianty se nabízejí ve spoustě odrůd.

Tyčková rajčata dorůstají do větší výšky, a aby se nezlomila, potřebují oporu. Tato rajčata většinou mají největší plody i celkovou úrodu.

Na balkóně by jejich rozměry zabraly spoustu prostoru, proto jsou tam vhodnější keříčková rajčata. Jak už název naznačuje, rozrůstají se hlavně do šířky a na rozdíl od tyčkových je nezaštipujeme. Mírnou nevýhodou jsou menší plody a celkově menší objem úrody.

Zajímavou variantou jsou divoká rajčata a rajčata rybízová. Jde o bohatě plodící rostliny. Při výběru odrůdy je také důležitým hlediskem odolnost plodů vůči plísním. Právě tato rajčata jsou dobře odolná a mají mnoho odrůd. Když sáhneme po rajčatech odolných proti plísním, nemusíme používat chemické postřiky.  

Co sledovat u odrůdy rajčete

Každá odrůda má typické vlastnosti. A jestli se jim bude dařit zrovna u nás, mohou poradit třeba sousedé, kteří mají s pěstováním rajčat už zkušenosti.

Rajčata se liší velikostí. Někdo má rád malá rajčátka, jinému vyhovují velká masitá rajčata, případně plody ve střední velikosti. Každá odrůda rajčete je vhodná do jiného typu jídla. Některá se hodí nakrájet na chleba, jiná jsou výborná do salátů, další zase budou nejvhodnější do leča, děti milují malá drobná rajčátka. Roli hraje pevnost plodu, některé mají tenkou slupku a jsou šťavnaté, jiné pevné a masité. Význam má i chuť.

Rajčata se také liší svou podobou. Plody mohou být zakulacené i oválné, jahodové nebo třeba hruškovité. Oblíbená jsou i menší rajčata oválného nebo válcovitého tvaru (datlová). Říká se jim i rajčata Roma. Podlouhlá rajčata mají pevnější dužninu a jen málo semínek. Skvěle se zpracovávají na omáčku. Patří sem i slavná italská odrůda San Marzano

Vybírat můžeme i z různě barevných variant. Kromě obvyklé červené barvy, si můžeme vypěstovat i žluté, oranžové, černé a také fialové rajče. Příkladem oranžového keříčkového rajčete je vysoce úrodná odrůda Venus, která roste jako nízký keříček. Plody jsou malé, a kulaté. 

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Které odrůdy rajčete jsou oblíbené

Mezi oblíbená keříčková rajčata patří raná, zakrslá odrůda Bajaja, která se hodí do truhlíku nebo zavěšeného květináče. Drobné plody připomínají třešně a rodí se jich poměrně hodně, a to celou sezónu až do podzimu. 

Když se zeptáte na vhodné tyčkové rajče, nejspíš získáte tip na rajče Tornádo F1. Jde o poloranou odrůdu s kulovitými plody odolnými proti popraskání. Velmi aromatické plody ve tvaru jahod nabízí rajče tyčkové jahodové Gardenberry F1. Tato lahůdková odrůda rodí rajčata s výraznou chutí. Plody jsou odolné proti praskání.

Roubovaná zelenina je stále oblíbenější, pokud jde o bohatost sklizně a odolnost vůči chorobám. Mezi rajčata odolná proti houbovým chorobám patří středně pozdní velkoplodé rajče Grappelina F1. Jako tyčkové rajče s většími plody potřebuje více prostoru. 

Zdroje informací:

zahradnictvikruh.cz: Plodová zelenina
zahradnictvi-flos.cz: Rajče
nkz.cz: Nejplodnější a nejchutnější odrůdy rajčat
zahradkarskaporadna.cz: Vyberte si tu pravou odrůdu rajčat

Náš tip: Z rajčat si můžeme připravit spoustu nejrůznějších jídel. Jednou z vynikajících kombinací jsou míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem. Přichystejte si pokrm podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více