Den francouzské omáčky
Národní den
Den francouzské omáčky připadá na 12. listopadu. Pro francouzskou kuchyni jsou omáčky různých chutí opravdu typické. Nakombinovat jich lze obrovské množství, a to od těch s jednoduchou přípravou, až po ty náročnější na čas, postup i použité suroviny.
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné vytvořit nepřeberné množství dalších lahodných omáček, které podáváme s bezpočtem jídel – s rybami, masem, zeleninou, těstovinami atd.
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…
Omáčka jako královská disciplína
Ve Francii je příprava omáčky považována za královskou disciplínu. Omáčky patří me tradiční francouzské recepty. Za samotný základ francouzské kuchyně bývá považována bešamelová omáčka, která je velice jednoduchá na přípravu a lze toho z ní připravit opravdu hodně. Hodí se třeba při přípravě krémových polévek, zapékaných pokrmů, ale i italských lassagní.
Velouté z máslové jíšky má také svůj původ ve francouzské kuchyni. Název této omáčky je odvozen od francouzského velours, což v překladu znamená samet. Pozor, často bývá zaměňována s bešamelem.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den francouzské omáčky?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 8 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“