Den kynutého těsta
Národní den
Kynuté těsto je velkou chloubou české kuchyně. Není se proto čemu divit, že má svůj den i v kalendáři, který připadá každoročně na 1. dubna. Oproti ostatním těstům dá sice trochu více práce, ale výsledek v podobě nadýchaného pečiva s křupavou kůrkou je prostě neodolatelný.
Kynuté těsto má dlouhou historii, která sahá až do 17. století, kdy se z něj vařily slané buchty z mouky, tekutých kvasnic, vajec a soli. V dnešní době již používáme droždí tuhé v kostce, nebo sušené. Výsledné těsto je přirozeně nakypřené a mouka je díky droždí snadněji stravitelná. Z těsta vaříme knedlíky, pečeme domácí slané pečivo, a především výborné sladké moučníky, které plníme oblíbenými náplněmi z tvarohu, máku, povidel, nebo z domácích marmelád. Příprava kynutého těsta může být pro někoho záludná, ale pokud dodržíme několik pravidel, rozhodně se ho nemusíme obávat.
Jak na kynuté těsto
Správně nakynuté těsto vyžaduje naši péči i čas, avšak odměnou nám bude nadýchané voňavé pečivo, které se rozplývá na jazyku. Nejdříve si připravíme suroviny, které by měly mít pokojovou teplotu, aby nedošlo k případnému sražení těsta. U některých receptů, obzvlášť v případě, že nebudeme používat domácí pekárnu, připravíme nejdříve kvásek. Poté je potřeba naše ruční práce, kdy těsto pořádně prohněteme, aby bylo hladké a nelepilo se ke stranám mísy. Na pomoc můžeme využít domácí pekárnu, která těsto prohněte a nakyne. Těsto zakryjeme proti osychání a necháme dostatečně nakynout. Správné nakynutí poznáme vtlačením prstu do těsta, které se samovolně vrací zpět. Takto nakynuté těsto naplníme, vaříme, nebo pečeme dle chuti.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kynutého těsta?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51