Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem si nemusíte dávat jen v hospodě, připravte si je doma. Dovnitř bramborového těsta zabalte na kousky nakrájené uzené maso a uvařte je. Budou se zelím, nebo špenátem?

Na co nezapomenout při přípravě plněných knedlíků

Knedlíky patří k pokladům české kuchyně a ty bramborové plněné uzeným masem  nejsou výjimkou. Toto klasické hospodské jídlo si ale můžeme připravit i doma. Syté jídlo chutná dětem i dospělým.

  • Vařit uzené či nevařit? Uzené, které musíme vařit, bývá obvykle u pultu s uzeninami (např. žebra, krkovice, koleno nebo jazyk). Tepelně upravené maso bývá často balené v zataveném obalu. Je to téměř bez práce, ale nemá tolik intenzivní chuť. 
  • Uzené maso můžeme tepelně upravit vařením ve vodě tak, že ho opláchneme, zalijeme studenou vodou, můžeme přidat i nové koření, bobkový list a černý pepř, cibuli a trochu osolit. Po projití varem ztlumíme a vaříme do změknutí masa. Vařit se dá i v páře. Díky tomu bude chuť masa přirozenější. Maso dáme na pařáček v hrnci, kde bude trocha vody a vaříme mírným varem do změknutí. Zbylý vývar pak dále využijeme.
  • Abychom dosáhli ještě lepší chuti uzeného, můžeme ho předem osmažit na cibulce. Zvýrazní se tak masová chuť a s cibulkou mnohem lépe chutná.
  • S bramborovým těstem pracujeme rychle, protože jinak začne řídnout.
  • Když nebudeme jíst knedlíky hned, obalíme je v rozehřátém sádle nebo oleji. Neoschnou a nebudou slepené.

Jak na smaženou cibulku

Usmažit cibulku dozlatova není nic těžkého. Cibuli je třeba oloupat a nakrájet na tenká kolečka nebo půlkolečka. Zapněte sporák, dejte na něj pánvičku a nechte ji dobře rozehřát. Pak nalijte olej (nebo dejte lžíci sádla), přičemž na jednu cibuli stačí jedna polévková lžíce. Rozehřejte ho, přidejte cibuli a začněte míchat. Cibuli průběžně obracejte. Až bude zlatavá, tak cibulku hned sundejte z pánve, aby nezčernala. Smažení trvá zhruba 7 minut. 

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Jak připravit bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Na bramborové těsto si připravte: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, vařené uzené maso a cibuli.

Jak na to? Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Studené oloupejte a nastrouhejte na vál, osolte je. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce, posypejte částí mouky a vypracujte těsto.

Do velkého hrnce dejte vařit vodu na knedlíky. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverečky 5 x 5 cm, silné 1 cm. Do těsta balte nakrájené uzené maso. Vroucí vodu osolte a vkládejte do ní hotové knedlíky. Vařte, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyndejte. Podávejte se smaženou s cibulkou a bílým zelím nebo se špenátem.

Náš tip: Připravte si bramborové knedlíky plněné uzeným masem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více