Den mousse
Národní den
Den mousse připadá každoročně na 30. listopadu. Jde o nadýchaný lehoučký dezert, který je původem francouzské kuchyně. Ideální je pro horké letní dny, ale k chuti přijde prakticky kdykoliv. Výhodou je, že jeho příprava nezabere moc práce, a hlavně vám po něm nebude těžko.
Mousse lze připravit v nepřeberném množství příchutí, nejslavnější je však čokoládová pěna neboli mousse au chocolat. Dle odhadů byla tato čokoládová pěna vytvořena poprvé v 19. století. Jsou tu však i jiné sladké varianty: jde například o pěnu karamelovou, kokosovou, vanilkovou, mátovou či pomerančovou. Sladký dezert mousse se obvykle podává vychlazený.
Jsou však také slané verze. Například masová pěna, rybí, mušlová, sýrová či zeleninová. Ty se naopak dříve většinou podávaly teplé, často jako variace předkrmů. Před 200 lety šlo výhradně o specialitu francouzské kuchyně, ale v 60. letech 20. století se různé druhy pěn, zejména v té sladké variaci, začaly objevovat v amerických a britských restauracích a posléze dobyly celý svět
Mousse je lehká, nadýchaná a krémová pochoutka. Nejčastěji se můžete setkat se sladkou variantou, k mání je však i slaná verze. Slovo mousse (čti můs), znamená v překladu z francouzštiny právě "pěna". Pěnivá struktura tohoto dezertu vzniká díky vzduchovým bublinkám, které do něj dodáme během přípravy například bílkovým sněhem nebo ušlehanou smetanou.
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…
Jak připravíme výborné čokoládové mousse?
Máme pro vás recept na lahodné čokoládové mousse. Nejprve necháme rozpustit čokoládu ve vodní lázni. Vedle toho ušleháme sníh y bílků. Do zchladlé čokolády přimícháme 50 ml šlehačky a 2 žloutky, poté opatrně promícháme. Následně do vzniklé čokoládové směsi vmícháme ušlehaný sníh z bílku. Poté ještě vyšleháme do tuha zbytek šlehačky a po částech ji přimícháme ke směsi. A máme hotovo. Pěnu rozdělíme do nádob, v kterých ji budeme podávat a necháme asi dvě a půl hodiny vychladit.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den mousse?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená