Den pití piva
Národní den
Další den spojení s pivem najdeme v kalendáři pod datem 28. září, tedy v den, na který připadá i státní svátek Den české státnosti. Nese název Den pití piva. Jelikož Češi jsou známi jako národ pivařů, není překvapivé, že v kalendáři můžeme najít několik dní věnovaných tomuto zlatavému moku.
Na den pití piva si můžete dopřát sklenku tohoto zlatavého nápoje, ale také se zaměřit na to, jak může být pivo využito v kulinářských receptech. V kuchyni lze s pivem vykouzlit zajímavé chutě. Může být použito při pečení masa a uzenin, ale také se může přidávat do těsta na pečivo nebo moučníky. Některé pomazánky také obsahují pivo. Pro vaření je ideální tmavé pivo s charakteristickou karamelovou chutí, která pokrmům dodá také svou specifickou barvu. Aby pokrm nebyl příliš hořký, lze pivo zředit vodou, zejména při podlévání masa. Ti, kteří mají rádi grilování, pak mohou pivo využít jako součást marinád.
Kulinářské využití piva: oblíbené recepty
Pivo v kuchyni nachází široké uplatnění, například při podlévání masa, kterému dodá nezaměnitelnou chuť. Pro takové použití je pivo obvykle zředěno vodou nebo vývarem. S zvěřinou se pivo spojuje dokonale, protože její vlastní chuť je tímto nápojem ještě více vystupňována. Populární jsou i recepty na buřty na pivu, a pokud chcete, můžete vyzkoušet tuto techniku i na karbanátky. Pivo je také úžasným pomocníkem při obalování zeleniny – díky cukru v pivu se obal stane krásně křupavým, což si můžete ověřit například při přípravě květáku v pivním těstíčku. Pokud jste nadšenci pro pečení, můžete pivo využít pro kypřejší těsto na chleba, které získá sladce nahořklou kůrku. A co třeba přidání černého piva do moučníků? Přidá jim pikantní hořkosladkou chuť, a můžete tak experimentovat s recepty, jako je pivní štrúdl. Pivo se postará o kyprost těsta.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pití piva?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 1 hodinou
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Jak správně zalévat rajčata a kam je na balkoně či terase umístit: Pozor na severní stranu, déšť i denní dobu pro zalévání
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař