Den smaženého kuřete
Národní den
Smažené kuře je bezesporu jedním z nejoblíbenějších jídel na světě a je ideální pro rodinné večeře, oslavy i jako rychlý oběd. Není divu, že si toto skvělé jídlo získalo svůj vlastní svátek, který slavíme každoročně 6. července.
Křupavá a zlatavá kůrka smaženého kuřete spolu se šťavnatým masem je kombinací, která dokáže rozproudit chuťové buňky každého gurmána. Historie tohoto oblíbeného jídla sahá do začátků 19. století v Americe. Bohužel se k dějinám toho chutného pokrmu pojí otroctví, neboť se koření západoafrické kuchyně promítlo do příprav jídla v Jižní Americe. Prvními Evropany, kteří smažili kuře na tuku byli Skotové. Skotská kuchyně a koření ze Západní Afriky pak dává vzniknout prvnímu smaženému kuřeti. Tradiční příprava začíná výběrem kvalitního kuřecího masa. Kuřecí kousky mohou být nejprve namočeny do marinády, která může obsahovat různé koření a bylinky. Díky ní bude maso šťavnaté a jeho chuť se zvýrazní. Poté jsou kuřecí kousky obalené v mouce nebo v těstíčku, které může být také ochuceno kořením. Kuřecí kousky se smaží ve vhodném oleji, dokud nezískají svou charakteristickou zlatavou a křupavou kůrku. Kuchaři, kteří se na smažené kuře specializují, vám řeknou, že klíčem k nejkřupavějšímu a nejšťavnatějšímu kuřeti je správné ochucení, škrob v mouce a dokonalá teplota oleje.
Mohlo by vás zajímat
Praktická volba pro uspěchaný život?
Podle statistik je smažené kuře jedním z nejpopulárnějších jídel v rychlém občerstvení a restauracích. Fast foodové řetězce mají po celém světě tisíce poboček, které denně servírují tisíce porcí smaženého kuřete. V roce 2020 byla odhadovaná spotřeba kuřecího masa ve světě téměř 100 milionů tun. Pokud dáváte přednost domácí přípravě smažených pokrmů nahlédněte do našeho receptáře. Vyzkoušíte dnes smažené kuře doma nebo dáte přednost kupované pochoutce?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den smaženého kuřete?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené