Den sýrového fondue
Národní den
Sýrové fondue je těžko překonatelná lahůdka, která má svůj svátek stanovený na 11. dubna. Že jste tuto pochoutku ještě neměli? Pak vám doporučujeme tento tradiční zimní pokrm z hor vyzkoušet s přáteli nebo rodinou ještě dnes. Nejedná se jen o skvělé jídlo, ale společenskou událost plnou kvalitních sýrů, dobré zábavy a dokonalého pohoštění.
Fondue v překladu znamená „tavený“ a jedná se o rozehřátý sýr, který se nabírá pečivem. Pokud byste hledali národ, ke kterému originální pokrm přiřadit, jedná se o Švýcarsko. Zde údajně v 18. století pastevci začali v zimě namáčet ztvrdlý chléb do teplého roztaveného sýru a vznikl tento lahodný pokrm. Jiné zdroje mluví už o 13. století. A který sýr je ten pravý? Nejčastěji se jedná o kombinaci sýrů, např. švýcarský Ementál, Gruyére a Appenzeller a dále sýry Comté, Magoth, Beaufort aj. Samozřejmě můžete využít i sýry s modrou plísní a goudu. Naopak se vyhněte sýrům, ze kterých nelze připravit hladkou omáčku, neboť tvoří vlákna např. mozzarella. Přidejte do směsi česnek, lahodnou chuť dodá víno a pikantnost kvalitní pálenka.
Mohlo by vás zajímat
Recept na dokonalé a snadné sýrové fondu
Vyberte sýry podle svého uvážení např. švýcarský Ementál, Gruyére a Appenzeller. Hrnec pořádně vymažeme stroužkem česneku a nalijeme do něj 125 ml suchého bílého vína. 250 g směsi sýrů nastrouháme bez kůrky na struhadle a ponecháme je chvíli v pokojové teplotě. Postupně vhazujeme sýry do hrnce s vínem, pracujeme při nízké teplotě a s velkou trpělivostí. Přidáme 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 lžíce pálenky např. třešňovice, sůl, pepř a muškátový oříšek. Až je směs krásně hladká a voňavá, nalijeme ji do caquelonu (nádoby na fondue), která je stále ohřívaná a podáváme s pečivem, pečenými bramborami nebo i kouskem jablíčka. Milujete sýry? A slyšeli jste o rakletování sýru?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den sýrového fondue?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni