Světový den cideru
Světový den
Světový den cideru slavíme 3. černa. Nápoj, který vzniká kvašením jablečného moštu, získává v posledních letech na popularitě. Nápoj na podobné bázi byl však známý a oblíbený už ve starověku. Historické záznamy dokládají konzumaci jablečného vína v období středověku. Ne nadarmo se o něm hovoří jako o jednom z nejstarších alkoholických nápojů na světě.
Zdá se vám pivo příliš hořké, víno příliš opojné a limonáda nadmíru sladká? Zkuste cider. Jde vlastně o něco jako jablečné víno, jen s nižším množstvím alkoholu a většinou s bublinkami navíc.
Cider se většinou připravuje ze speciálních odrůd jablek, které se z důvodu dosažení ideální chuti míchají. Ale ne vždy se jako hlavní surovina používají jablka. Cider se dělá též z hrušek, i když méně často.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Cider je vlastně jablečné víno, vznikající kvašením jablečného moštu. O jeho původu se vedou letité spory. Obsah alkoholu se v něm pohybuje od 1,2 % do 8,5 %. Cider je osvěžující a oblíbený hlavně v zemích západní Evropy. Hodí se téměř ke každému jídlu. Může být průzračný nebo lehce zakalený.
Cider se dá skvěle využít v kuchyni
Existuje nepřeberné množství druhů ciderů. Podle množství cukru je obdobně jako vína dělíme na sladké, polosladké, polosuché i extra suché. Liší se též barvou – mohou být světlé, žluté i zlatavé. A v neposlední řadě se dělí podle obsahu alkoholu, mívají ho na stupnici od 0,5 % po 8,2 %.
A k jakému se hodí cider jídlu? Ty suché přijdou vhod k masu či rybě, polosladké jsou ideální k dezertům. Cider lze též používat jako ingredienci ke zlepšení chuti rozličných pokrmů. Platí obdobná pravidla jako v případě použití vína či piva. Hodí se do zálivek i sálátů. Cider dodá jídlu specifickou ovocnou chuť, a navíc trochu kyselosti. Cider lze s úspěchem použít též do marinád na maso při grilování, či do kyselého zelí, které připravujete ke kachně.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den cideru?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 7 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 10 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 12 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Dokonalé podzimní osvěžení: Cider chutná studený i teplý a použít ho můžete i do jídla
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové