Světový den drštěk
Světový den
Světový den drštěk si každoročně připomínáme 24. října. Výstelku žaludku zvířat, jako je skot, ovce či prase, kdysi jedla jen nižší třída. Dnes je však vyhledávanou pochoutkou, kterou si pochutnávají všichni po celém světě. Tento den je vhodné sáhnout po oblíbeném dršťkovém receptu a s výsledkem se podělit se svými blízkými.
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo tuku a jsou výborně stravitelné. Dršťky jsou žaludky či u hovězích také předžaludky nakrájené na tenké proužky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit dršťky?
Někomu může vadit specifická vůně či spíše zápach. Při správné přípravě se ji však podaří eliminovat a zůstane jen výborná chuť. Ještě před samotnou přípravou pokrmu je nutné je očistit a předvařit. Nejlépe dršťky očistíte, když do nich vetřete hrubozrnnou sůl, která uvolní malé nestrávené kousky zbytků. Poté je nutné dršťky pořádně propláchnout.
Základem dršťky správně okořenit a dlouho vařit. Jinak bude výsledek nepříjemně tuhý a při konzumaci bude nutné hodně žvýkat. Správně připravené dršťky jsou křehké, měkké a bez zápachu.
V České republice jsou dršťky spojené s oblíbenou dršťkovou polévkou a mnozí je považují za ryze český pokrm. Dršťky jsou však populární celosvětově, o čemž svědčí také skutečnost, že mají v kalendáři svůj světový den.
Jsou neodmyslitelnou součástí mnoha evropských kuchyní. V Itálii mají specialitu – dršťky po florentinsku, což jsou dušené dršťky s kořenovou zeleninou a rajčaty.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den drštěk?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 6 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 9 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 10 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Maďarská delikatesa: Dršťky na paprice voní slaninou a chutnají jako vylepšený guláš. Po tomhle jídle se jen zapráší!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina