Bezinkový "med"
Bezové květy krásně voní a jsou plné vitamínů a různých prospěšných látek. Najdete je téměř všude a připravit z nich můžete, krom šťávy, slaďoučký bezinkový med, jehož sílu oceníte při nachlazení.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 17 535 kJ / 4 191 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,78 g |
Tuky | 2,16 g |
Vláknina | 12,42 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 27 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 032,94 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Bezinkový "med" není tak hustý jako opravdový včelí med. Pokud bude houstnout opravdu málo, je možné přidat trochu cukru.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 6. 2021 21:43
Anna Urbankova: Naplníme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme na 5 minut dnem vzhůru. Pak skladuju v komoře.
18. 6. 2021 21:13
Ahoj, jak skladujete bezinkovy med v lednici a nebo ho mam zavarit. Dik za radu. Letos ho dělám prvně. Annanemamurbankovaanicka8@gmail.com
17. 6. 2020 10:43
Marie Bělohlavá: V bylinkách jsou obsaženy jiné důležité složky než vitamíny. Takže var nevadí. Naopak u některých látek se za tepla lépe uvolní. Jen pozor u máty a meduňky, které obsahují silice, které se odpařují. Tam je lepší udělat jen sirup s krátkým zahřátím na 75°C.
4. 10. 2015 11:36
dobry den,mam prosbu jestli by me nekdo poradil.Delala jsem z bezinkovych kvetu med a mam z nej tvrde lepidlo asi jsem ho prekaramelizovala.Co ted s tim?????????Dekuji za radu
29. 5. 2014 17:48
Právě vařím dávku ze 3 litrů. Mimo bezinky jsem připadá i mateřídoušku a tři limetky. Všechny citrusy jsem pořádně vymačkala do odvaru. Taky jsem část cukru nahradila třtinovým a med je krásně tmavý. Nádherně to voní a božský chutná!
16. 5. 2014 22:07
Moc díky za super recept. Bohužel jsem dala ochutnat i známým a teď dělám medu na litry. A ačkoliv se tvrdí ve vědeckých kruzích, že vitamíny teplo zabíjí, něco léčiv v medu zůstane, protože přes zimu do čaje bezinky a ani rýma nemá dlouhého trvání
25. 6. 2013 20:43
děkuji za milé komentáře
24. 6. 2013 20:13
Tak jsme vařili, poprvé, hodinu a půl, má konzistenci sirupu, světlou barvu a párádně chutná. Děkuji za recept.
23. 6. 2013 21:35
z 2 l vody+2kg cukru,1citron,1 pomeranč mam 14 přesnídávkvých sklenic,vařila jsem 3 hod. na mírnem ohni.Med je krásně hnědý a sladký BOMBA
15. 6. 2013 15:41
Abych upřímně řekla pravdu, tak mě u tohoto receptu vitamíny vůbec nezajímají - netrpím žádnou posedlostí sledování vitamínů u všeho, vařím si ho kvůli chuti. Stravuju se pestře takže mi žádné vitamíny nechybí. Bezinkový med beru jako pochutinu pro radost. Člověk si přece může dát občas i něco bez sledování vitamínů
14. 6. 2013 20:49
Chtěla bych se zeptat jak je to s vitamíny,když se to musí tak dlouho vařit ?
26. 5. 2012 19:10
Dnes jsem dělala další dávku, všude kvetou bezinky ale začíná se objevovat mšice, tak se musí pozorně přebírat a trhat jenom z nenapadnutých keřů.
26. 5. 2012 17:15
úplně cítím tu omamnou vůni bezu
25. 5. 2012 21:44
Právě jsem nasbíral bez a namočil. Přidal jsem krom krásných květů a citronu i Meduňku. Jsem zvědavý a těším se.. :)
21. 5. 2012 19:03
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 19 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno 5. 5. 2024 21:23
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Právě bylo uvařeno:
Květák z horkovzdušné fritézy
vladhn uvařila před 7 hodinami
Obalovaný gothaj
vladhn uvařila před 7 hodinami
Kuřecí nachos
Lucie1001 uvařil před 8 hodinami
Sachr dort z jablek
Vladka321 uvařil před 9 hodinami
Větrníkový dort
Sabora1 uvařila před 9 hodinami
Tvarohovo-borůvkové knedlíky
st3la uvařil před 9 hodinami
Bramborová kaše (klasika)
mnami uvařila před 9 hodinami
Moje špagety
Renata.K. uvařil před 10 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
VaclavKo uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Skladujete správně potraviny? Co patří do lednice a kolik v ní má být stupňů?
Jak připravit bezinkový likér? Má krásnou barvu a příjemnou chuť, inspiraci a postup najdeme v oblíbených receptech
Další recepty
Tématické fráze: bezinkový med bezinkový med z květů bezinkový med recept med z bezinek recept na bezinkový med med z květu bezinek bezovy med med z bezinkových květů bezinkový med s meduňkou recept bezinkový med domácí bezinkový med med z květu bezinky med z bezinkového květu med bezinkovy bezinkový med z květů recept bezinkový sirup za tepla recepty bezinkový med kdy kvetou bezinky bezinkoví med recept na med z bezinek
Suroviny: květy černého bezu, citron, voda, cukr krystal
Bezinkový "med"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4VQ1
18 názorů