Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...
Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Energie | 5 297 kJ / 1 266 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 48,38 g |
Tuky | 18,57 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 520 mg |
Sodík | 217 mg |
Sůl | 0,45 g |
Sacharidy | 221,87 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Mám ráda staročeská jídla a toto patří mezi nejoblíbenější v naší rodině. Přesný název neznám, narazila jsem na různé názvy. Každý kraj to nazývá jinak.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 1. 2021 15:09
Tento zajímavý recept neznám. Ale k těm krajovým názvům : pod názvem šmorn dělala moje babička jednoduché jídlo, které se dělávalo v pondělí, neb bývalo velké prádlo. Na trošce sádla se opražila krupice, osolila, zalila rozšlehaným vejcem a podle potřeby vodou a povařila. A v případě žaludečních a střevních potíží byl šmorn pouze za sucha opražená a osolená krupice podlitá vodou. A to jsme se , my děti, raději rychle uzdravily!
9. 1. 2021 17:49
Odeta Wollmanova: Tyto staré recepty jsou velmi dobré a názvy se různí podle krajů. Toto se dá dělat v různých obměnách podle fantazie a to mě baví.
9. 1. 2021 16:31
Strouhánek, buď dáváme do polévky místo nudlí, když není zrovna oslava nebo neděle. Jinak opečeme na zpěněné cibuli, jako když děláme rizoto, se zeleninou, masem z polévky, slaninou, jen vaříme kratší dobu než rýži. Možná na zapékání lepší uvařit ve vodě. Jen u těchto starých receptů se u nás sever - muž a jih - já pořád mlátí, teda ne fyzicky, ale on si pod tím názvem nedovede nic představit a navíc se vzteká, protože si nevzpomene jak tomu říkali doma.
Alespoň vím, co bych v Čechách dostala pod názvem kudlanky, ne, že bych si představovala, že chytají ten hmyz, ale to slovo mi zní jako rozšlehané vajíčko v polévce.
Alespoň vím, co bych v Čechách dostala pod názvem kudlanky, ne, že bych si představovala, že chytají ten hmyz, ale to slovo mi zní jako rozšlehané vajíčko v polévce.
23. 10. 2018 18:17
Znám recept ještě od babičky, říkala tomu tarhona. Jen máme trochu jinou přípravu. Drobení nejdřív opečeme do zlata na sádle a cibulce, pak zalijeme nejlépe vývarem z uzeného masa, přidáme namleté uzené a pomalu vaříme. Taky jedno z našich nejoblíbenějších jídel, ted už je vaříme i s vnučkami, vzpomínka na babičku a dávné dětství.
12. 10. 2018 18:42
RubyRom:
To je velká pravda a o to jde. Mám takové recepty moc rád.
To je velká pravda a o to jde. Mám takové recepty moc rád.
12. 10. 2018 16:53
klukodvody: Děkuji za připomínku, jako šmorn mi to kdosi pojmenoval, že to zná z dětství. V jedné skupině o vaření na fb jsem se ptala zda tento recept někdo zná a pod jakým názvem. Takže se omlouvám za matoucí název. Ale ať je správný název jakýkoliv, nic to nemění na báječné chuti tohoto tak jednoduchého pokrmu. Myslím, že jsme již pořádně zmlsaní a nezaškodí připomenout si jednoduchá jídla, která byla kdysi často na talíři chudých lidí. Vždy mne překvapí jak dobré to je!
12. 10. 2018 13:21
Jen ten šmorn mně trochu mate. Jednak je to císařský trhanec a nebo to co děláš, la s bramborou a proto ta krumple. Ale to nic neznamená, není to kritika jen nad tím přemýšlím. Prostě starý šťouravý kuchař. Ale Tvůj recept mám uložený a díky za takové recepty.
12. 10. 2018 13:12
Jeden lepší než druhý. Díky moc.
11. 10. 2018 19:09
Krásny recept!
11. 10. 2018 18:10
Úplně mám na to chuť!!
11. 10. 2018 17:55
Izabella929: Moc děkuji, já jsem na tom stejně a na Slovensku kam jezdíme s manželem několikrát do roka si vždy dáváme langoše a halušky. V Bavorsku a Rakousku ten jejich bramborový salát atd.
11. 10. 2018 16:04
Páčia sa mi starodávne recepty. ..rada ich v mojej kuchyni využívam a vôbec mi nezáleží na tom, ktorý štát, alebo kraj reprezentujú...často varím staré slovenské, maďarské, rumunské, ale milujem i českú kuchyňu..
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 1 hodinou
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 15 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Právě bylo uvařeno:
Drobenkový koláč s jablky
PunkyLucik uvařila před 34 minutami
Buchta se zakysanou smetanou
monstep uvařila před 37 minutami
Moravský vrabec
radbastim uvařila před 1 hodinou
Koláč s rebarborou
Romanka67 uvařila před 1 hodinou
Výborné lasagne
Kejtie uvařila před 1 hodinou
Kuřecí hořčicové řízečky
Petri uvařila před 2 hodinami
Křehký rebarborový koláč s tvarohem
Handanda uvařila před 2 hodinami
Pikantní krevety v kokosovém krému
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Libečková polévka
Veronika.Hrozna uvařila před 2 hodinami
Avokádo s vejci a cottage
divozenka666 uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: šmorn recept recept na šmorn smorn staročeské recepty staročeské názvy jídel staroceske nazvy kudlánky polévka názvy staročeských jídel názvy staročeských jídel jak.se.dela smorn bramborový smorn tipy staročeských jídel kudlany recept kudlánky jidlo recepty staročeských jídel staročeský bramborový trhanec staročeské pokrmy recepty nazvy staroceskych polevek staročeská jídla cesto šmorn
Suroviny: mouka hrubá, sůl, vejce, mléko, sádlo, česnek, kapie, petrželka, pepř
Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7KyQ
12 názorů