Jadranský dort
Suroviny pro 8 porcí
8 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 19 335 kJ / 4 621 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,37 g |
Tuky | 335,88 g |
Vláknina | 18,33 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 930 mg |
Sůl | 2,39 g |
Sacharidy | 336,03 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Lískové oříšky dobře opečte, musí mít barvu tmavšího medu, aby se v nich rozvinula chuť. Je potřeba je hlídat, cca 10 minut na 180 stupňů a když je třeba, tak 5 minut přidat, ale fakt hlídat, ať nejsou na uhel! Od opečení oříšků, závisí chuť dortu. Tento dortík se pekl ve věhlasné Bratislavské dětské cukrárně, stály na něj pořád fronty. Bylo tam mnoho výborných zákusků, ale tento byl asi nejžádanější. Dnes už cukrárna nefunguje, dortík nikdo nepeče, tak si ho občas upeču já, z nostalgie, zase za jedním ztraceným, dobrým výrobkem.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 2. 2021 21:31
hospodyne: Já si radši počkám na tvůj recept, pro zichr, tenhle recept jenom s citronovou šťávou v obou šlehačkách , tak to by nebylo dost citronové. Nebyl by v tom ten kontrast dvou chutí , jahody a citron, si myslím.
14. 2. 2021 21:12
Veronika.Hrozna: na Receptech.cz jsem našla Píseckou pochoutku. A je také žlutočervená! Na Labužníka mě navedl p.casino - před Mandarinkovým dortem je hezké a pro nás případné povídání. V mlíčácích na jižní Moravě byla zřejmě plejáda šlehačkových dortů nekonečná
14. 2. 2021 20:38
hospodyne: Ve tři jsem do sebe nacpala poslední klínek Jadran dortu! Dopoledne jsem upekla , no co asi, " co už dlouho nebylo" no štrúdl, /naposledy minulý týden/ ! A okukovala internet, toprecepty a ťukala - Písecký dort a ono nic!
Wau, vyřidtě paní mamince, že ruku líbám a chtěla bych mít v jejím věku , taky takový životní elán, moudrost a dávat dortům nový kabátek!
Wau, vyřidtě paní mamince, že ruku líbám a chtěla bych mít v jejím věku , taky takový životní elán, moudrost a dávat dortům nový kabátek!
14. 2. 2021 18:43
Sunguick kupujeme od dob, co je u nás k dostání. Spoustu let byl k mání jen v Globusu, poslední roky ho mají ve všech hypermarketech. Pomerančový, citronový, mandarinkový. Stojí sice víc, ale však se nepije pořád. Kvalitní sirup také stojí hodně. A ne každý má možnost vyrobit domácí.
14. 2. 2021 18:35
Tedy, upřímně žasnu, jak se společnými silami dobereme úžasného výsledku. Po konzultaci s mou devadesátiletou rodičkou to večer napíši. Neboť dotčená pravila : "" šak víš, jak co šmakuje a jak dort šmakovat má, tak to daj dohromady. Huavně to napiš tak, aby recept nesebrau chuť dort vůbec upéct! "Tak dortíku oblečeme nový kabát, aby byl jednoduchý na přípravu. Protože chuť je, když se povede, wau
14. 2. 2021 14:03
casino: To je báječné, že je to odzkoušeno, zbytečné obavy! Díky Casino!
14. 2. 2021 12:34
zdenka.s: teď už za 19 kč není ale jsem rychle vyguglila, že se pořád ještě dováží...
14. 2. 2021 12:05
casino : děkuji za odkaz , recept skvěle napsaný a ten Sunqiuick ,no teda to by mě nenapadlo
Kupovala jsem ho kdysi v Esu ,úžasná chuť i barva,stál 19 Kč
Zas by mi utekl určitě bezva dortík ,už je uložený
Kupovala jsem ho kdysi v Esu ,úžasná chuť i barva,stál 19 Kč
Zas by mi utekl určitě bezva dortík ,už je uložený
14. 2. 2021 07:11
hospodyne: Já myslím, že klidně recept bez fotky přidat můžete. Přece snad není hlavním cílem něco uvařit a vyfotit, ale nabídnout recept, a když tu ještě není, a navíc je po něm sháňka, tak je to určitě žádoucí. Já nefotografuju, nejsem na to ani zařízená a většinou se opravdu najde někdo, kdo uvaří a přidá hezkou fotku.
13. 2. 2021 23:17
hospodyne:
Šlehačku + Sunquick mám odzkoušenu
Lepší než pomerančový je mandarinkový
No a šlehačka s ním dokonce zhoustne a zpevní
https://www.toprecepty.cz/recept/42234-mandarinkov... (fotky jsou v odkazu v poznámce)
Šlehačku + Sunquick mám odzkoušenu
Lepší než pomerančový je mandarinkový
No a šlehačka s ním dokonce zhoustne a zpevní
https://www.toprecepty.cz/recept/42234-mandarinkov... (fotky jsou v odkazu v poznámce)
13. 2. 2021 22:33
hospodyne: To nevím, ale snad do rostlinné ano, ale do pravé ..... to bych se bála, že to ta kyselost srazí na sýr ???? Jaký má být korpus, já viděla , že v té písecké cukrárně má čokoládový a píšou tam, že jako Sacher?
13. 2. 2021 22:30
hospodyne: No, když tady žádný recept není, tak se "nějaká osoba najde", co to upeče! Nemluvě o tom, že "ta osoba", od včera, je psem, od profesora Pavlova ! Dojídám Jadran a spekuluju, no vždyť to vidíš, ne? Teď mi to je jasné, potřebuje to čerstvý citron. Samo, že i do toho želé, může jít trocha čerstvé citronové kůry. Kvůli fotce přibarvím šlehačku do žluta. Udělám vše co chceš, jen sem s ním, pěkně prosím!
13. 2. 2021 22:22
Veronika.Hrozna: nedávno jsem v TV viděla, že nějaká kuchařka dělala pomerančovou šlehačku tak, že do ní vmíchala pomerančový Sunquick s tím, že stejně dělá i citronovou a citr. Sunquick tam na stole stál. Ještě jsem to nezkoušela, jak to chutná, ale nemuselo by to být marné. Jenom nevím, co to bylo za pořad.
13. 2. 2021 22:04
Veronika.Hrozna: nemyslím, že dort v maminčiných receptech je ten, který jsem měla na mysli. Na Píseckém dortu musí být jahodová šlehačka, tedy šlehačka s jahodovým protlakem a kousíčky jahodového želé. Citronová šlehačka musí být s čerstvou citronovou šťávou a kůrou a žlutým želé. Bývala přibarvená potr. barvivem. Vývar z kandované kůry určitě nebude ta žádaná chuť. Protože nedám fotku, váhám recept napsat.
13. 2. 2021 14:43
hospodyne: Já přemýšlela o té šlehačce, asi dám uvařit ve vodě hodně kandované citronové kúry, pak do vychladlého, procezeného citronového vývaru , přidám žluté dortové želé, uvařím dle návodu, nechám stuhnout. Želé nasekám a stuhlé přidám ku šlehajdě. A jestli to bude málo citronové , tak přidám ještě velmi jemně nakrájenou, čerstvou, ořezanou kůrku z citronu ! Bude to sice málo žluté, ale možná to bude fungovat. A ta první vrstva taky funguje na tomhle principu , tak proč ne, i druhá! Ovšem písecký dort, to asi nebude. Receptura pilně utajena.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Halušky s brynzou pro Dášenku
Franibald uvařila před 8 minutami
Losos s hořčično-smetanovou omáčkou
pvpa@email.cz uvařila před 28 minutami
Pikantní krkovice na žampionech
MirkaD uvařila před 56 minutami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
MilosCz uvařila před 2 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
MilosCz uvařila před 2 hodinami
Ananasová buchta
Yvona uvařil před 3 hodinami
Vepřové koleno v pomalém hrnci
Pacucha uvařila před 3 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Okina uvařila před 3 hodinami
Nadýchané věnečky (50 ks)
Alhana uvařila před 4 hodinami
Cikánský řízek
eliskac uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Suroviny: žloutek, cukr moučkový, mouka hladká, olej slunečnicový, kakao, sůl, ořechy lískové mleté, tuk, mouka hrubá, mléko, cukr moučkový, zlatý klas, žloutek, tuk hera, ořechy lískové mleté, smetana ke šlehání, smetana ke šlehání, čokoláda na vaření, tuk ztužený, ořechy lískové
Jadranský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LjN
28 názorů