Meloun v oblíbených letních receptech
Meloun patří mezi typicky letní ovoce. Nebo snad zeleninu? Odpověď na tuto otázku je trochu nejasná. Jedná se o plod byliny, nikoliv dřeviny, a ještě navíc je z čeledi tykvovitých, takže klasický zahradník by jej za ovoce asi neoznačil, ačkoliv nás ostatní to pro jeho sladkou chuť svádí zařadit jej právě do této kategorie. Tato nejasnost má ale jednu výhodu; meloun díky své specifické chuti poslouží skvěle ve sladkých receptech, ale i v kombinaci se slanými surovinami. Často se jí například obalený parmskou šunkou – a to je opravdu nebeská souhra chutí!
Jak v obchodě poznáte, že máte opravdu zralý kus? Existuje na to několik fíglů. Zkuste na meloun poklepat. Pokud má plodina plný, jakoby kovový zvuk, pak se jedná o zralý meloun. Má-li meloun vyschlou stopku nebo někde na jeho slupce objevíte malý flíček, obojí značí, že již nějakou dobu leží a dozrává, takže i když to možná vypadá nevzhledně, po chuťové stránce je to ten pravý. Pokud kupujete cukrový meloun, dbejte i na vůni. Zralý kousek totiž voní krásně a lákavě.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 13 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Čatní z angreštu je jemně pikantní a lehce aromatické. S cibulí a hořčičným semínkem báječně ladí k sýrům
Retro okénko: Nepečený rychlý jablkový dezert voní po vanilce a skořici a využijeme do něj "unavené" ovoce
Šumajstr aneb Kočičí svatba s fazolemi: Původně postní jídlo z fazolí a krup ochucené uzeným zasytí a báječně chutná