Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vybrat kuchyňský dřez
Zdroj: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kuchyňský dřez je jedním z nejdůležitějších prvků každé kuchyně. Nejenže slouží jako praktický nástroj pro přípravu jídla a mytí nádobí, ale také hraje klíčovou roli v celkovém designu a funkčnosti kuchyně. Správný výběr dřezu může vaší kuchyni dodat styl, zatímco špatně zvolený dřez může narušit její harmonii. Následující průvodce vám pomůže vybrat ten pravý kuchyňský dřez, který bude vyhovovat vašim potřebám i estetickým představám.

Určete správnou velikost a tvar

Prvním krokem při výběru kuchyňského dřezu je zvážení jeho velikosti a tvaru. Zohledněte velikost vaší kuchyně a pracovní plochy. Větší kuchyně umožňují instalaci větších dřezů se dvěma nebo dokonce třemi vaničkami, které jsou ideální pro víceúčelové použití. Pro menší kuchyně je třeba vybírat mezi kompaktnějšími dřezy, a efektivně tak využít dostupný prostor. Máte-li kuchyň vybavenou myčkou, jistě si vystačíte s jednoduchým dřezem bez odkapávače, případně můžete zvolit dřez rohový.

 

Zvolte materiál, který vám nejvíce vyhovuje

Materiál, z něhož je kuchyňský dřez vyroben, má zásadní vliv na jeho vzhled, odolnost a snadnost údržby. Nerezové dřezy jsou oblíbené pro svou odolnost a snadnou údržbu, zatímco keramické dřezy přinášejí do kuchyně klasický a tradiční vzhled. Výhodou je, že jsou dostupné v několika barevných variantách. Kompozitní dřezy, vyrobené smísením přírodních materiálů s pryskyřicí, nabízí také širokou paletu barev a vysokou odolnost proti poškození. Každý materiál má své specifické vlastnosti a vybrat ten pravý závisí na vašich osobních preferencích a způsobu používání dřezu.

 

Vyberte si typ instalace

Způsob instalace dřezu ovlivňuje nejen jeho vzhled, ale i funkčnost. Dřezy s horní montáží (na desku) jsou snadné na instalaci a vhodné pro různé typy pracovních desek, ale mohou komplikovat čištění okolo dřezu. Dřezy se spodní montáží, montované pod úroveň pracovní desky, vytvářejí hladký a jednotný vzhled, což usnadňuje úklid. Vestavěné dřezy (dřezy do roviny) pak nabízí moderní vzhled a maximální využití pracovního prostoru. Každý typ instalace má své výhody, vaše volba by ale měla odrážet jak estetické preference, tak praktické požadavky na údržbu a čištění.

 

Příslušenství a doplňkové funkce

Moderní kuchyňské dřezy nabízejí řadu doplňkových funkcí, které mohou usnadnit vaření. Poohlédněte se po dřezech s vestavěným odkapávačem či přípravnou deskou. Toužíte-li po ještě větším pohodlí, pořiďte si dřez se dvěma otvory vedle sebe. První je určen pro kuchyňskou baterii a druhý pro vestavěný dávkovač saponátu. Některé dřezy jsou oboustranné a je tedy možné si zvolit, zda umístíte odkapávač vlevo či vpravo. Tyto dřezy obvykle nemají otvor pro baterii vyvrtán, ale pouze vyznačen. Druhý otvor je možné využít pro excentrické ovládání výpusti, které umožňuje ovládat odtok bez ponoření rukou do špinavé vody. Všechny tyto funkce mohou značně zvýšit funkčnost vašeho dřezu a učinit vaření komfortnější.

 

Výběr správného kuchyňského dřezu je důležitým rozhodnutím, které ovlivní nejen vzhled vaší kuchyně, ale také její denní používání. Při výběru dřezu zvažte jeho velikost, tvar, materiál, typ instalace a doplňkové funkce, aby nejlépe vyhovoval vašim potřebám.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli