Mnoha staletími prověřený mazanec nesmí chybět na velikonočním stole
Jsme sice ateistický národ, ale některé tradiční zvyky udržují i bezvěrci. Jedním z těchto zvyků je příprava tradičních pokrmů během významných svátků, jako jsou Velikonoce nebo Vánoce. S Velikonocemi se pojí například mazanec, sladké pečivo z kynutého těsta, který se pekl na Bílou sobotu.
Historie a složení mazance
Nejstarší recepty na mazanec jsou známé z 15. a 16. století. Tehdy ještě neobsahoval cukr, protože ten byl drahý. Sladkou chuť zajistila smetana. Mazanec byl zdobený křížem a posypaný mandlemi, vždy podle toho, jak movitá byla žena, která jej pekla.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 52 minutami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 2 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno před 20 hodinami
Rychlý hot dog
Přidáno 29. 5. 2024 08:30
Pečený rolovaný bůček s dušenou kapustou
Přidáno 29. 5. 2024 08:17
Přečtěte si Zobrazit více
Česká zelňačka učarovala i Němcům: Kromě kysaného zelí její kouzlo spočívá v jedné dobře zvolené ingredienci
Německý masopust je tak trochu ve znamení obžerství. Na stole musí být prasečí uši nebo tento falešný zajíc
Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny