Vejce: Všestranná potravina, která obsahuje spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů
Vejce jsou perfektní surovinou, která má v kuchyni všestranné využití. Výhodou je také jednoduchá příprava a řada prospěšných látek. Co tedy obsahuje vejce? V první řadě spoustu kvalitních bílkovin, vitamínů (B12, A, D a kyselina listová) a minerálních látek (zinek, jód nebo selen) a antioxidantů.
Různé druhy přípravy vajec
Asi nejoblíbenější jsou vejce samostatně vařená natvrdo, naměkko či na hniličko, případně míchaná, sázená či jako vejce Benedikt. Tím však využití vajíček rozhodně nekončí. Vejce totiž v jídle často slouží jako pojivo, takže se hodí do různých placiček (jak zeleninových, tak masových) a k obalování. Vajíčka se také používají téměř do všech sladkých moučníků.
Vejce a hubnutí
Radostnou zprávou je, že se vejce perfektně hodí na hubnutí. Jedno vejce totiž obsahuje až 6 g bílkovin, které pomáhají s budováním svalů a jen přibližně 72 kcal. Díky vysokému obsahu proteinů také vejce pomáhají s pocitem sytosti. Pokud vejce doplníte dalšími kvalitními živinami, máte vydaný a zdravý pokrm během chvilky na stole.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 9 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 11 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 12 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 14 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Polský bigos: Variace na zelňačku s masem, houbami, klobásou, sušenými švestkami a slaninou chutná božsky
Treska v majonéze: Nejslavnější slovenská retro pochoutka je stále v kurzu. Jak ji připravit doma?
Vitacit jsme nejradši olizovali přímo z dlaně! Vyráběl se ve staré chemičce na kyselinu sírovou