Co udělat s květy pažitky: Fialové paličky se hodí k dekoraci, k jídlu i k naložení
Pažitka patří mezi první jarní bylinky spolu s mladými kopřivami a medvědím česnekem. Je to zelená naťová bylinka, která se svou chutí podobá cibuli, ale je jemnější a svěžejší. Pažitku používáme pouze v syrovém čerstvém stavu.
Pažitka se hodí do jarních a letních pomazánek, polévek a salátů. Zdobí se jí chlebíčky, obložené talíře a šťouchané brambory. Nádherné fialové květy pažitky neslouží jen jako ozdoba, ale dají se konzumovat syrové a nakládat do oleje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s květy pažitky
- Celé nebo rozpůlené květy pažitky použijeme do jarní polévky nebo k ozdobení salátů. Jsou jedlé a výborné.
- Nasekané květy přidáváme do pomazánek a salátů, kde vynikne jejich barva a chuť, která se velice podobá chuti samotné pažitky.
- Květy pažitky promneme mezi prsty, aby se uvolnily vonné látky, zalijeme je octem a po dvou týdnech macerování ocet slijeme.
- Pažitkový olej slouží k ochucení zeleninových salátů - naložené květy pažitky necháme v olejovém nálevu, dokud ho všechen nespotřebujeme.
Pažitku ani květy nesušíme, pokud nechceme zničit jejich blahodárné účinky na náš organismus. V malém množství lze květy zmrazit. Naložením nebo vařením ztratí květy pažitky svou krásnou fialovou barvu, proto je vhodnější je konzumovat syrové.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat pažitku. Při dobré péči je vhodná k opakované sklizni od jara do podzimu
Expertka na jedlé kytky Jana Vlková: Květy pažitky jsou výborné do salátů a ochutí máslo, doporučuji ale zkusit i květy cibule a česneku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře