Bojíte se flambovat? Čím a jak flambovat, aby to bylo bezpečné a vše se podařilo a chutnalo
Flambování je velice efektivní způsob konečné úpravy pokrmů, při kterém plameny zlepšují vzhled a chuť pokrmů. Při této technice se pokrm polije malým množstvím horkého alkoholu, ten se následně zapálí a nechá vyhořet.
Co flambujeme
Flambovat můžeme maso (veškeré maso a ryby), moučníky (například ty se sněhovou pokrývkou), dezerty (zmrzlina, palačinky, krémy typu créme brulée), ovoce, nápoje.
Čím flambujeme
Flambujeme ovocnými pálenkami, bílým rumem, tmavým rumem, vodkou, koňakem, ale fungovat bude i whisky, brandy nebo různé likéry.
Jak flambujeme
- Pokrm mějte v hlubší ohnivzdorné nádobě (pánev, hrnec apod.).
- Ztlumte plamen nebo odsuňte pánev ze zdroje. Vypněte digestoř.
- Masitý pokrm k polití musí být horký, ale ne vroucí, alkohol by se vypařil předčasně.
- V nádobce zahřejte malé množství alkoholu (třeba v mikrovlnce), nalijte na pokrm a zapalte dlouhou zápalkou nebo dlouhým zapalovačem.
- Zapalujete páry stoupající z destilátu, ne samotný destilát!
- Zatřeste s pánví, aby se maso flambovalo rovnoměrně.
- Nechte alkohol zcela vyhořet.
- Můžete zapnout digestoř.
- Moučníky nebo dezerty před flambováním posypte trochou krupicového cukru, pak teprve polijte alkoholem a zapalte. Flambováním se vytvoří karamelová krusta.
Důležitá je bezpečnost
- Odstraňte z dosahu plamenů hořlavé materiály. Sami nestůjte příliš blízko.
- NIKDY nelijte alkohol přímo z láhve. Používejte odměrku, skleničku, naběračku atd.
- S hořícím pokrmem nepřecházejte.
- Nad flambovaný pokrm se nenahýbejte ani k němu nepouštějte děti.
- Mějte po ruce velkou pokličku, kterou případně udusíte příliš bujné plameny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Banana split
Přidáno před 15 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké maso použít do francouzských brambor a jak ho správně připravit? Vyzkoušejte to s námi
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře