Jak dlouho kyne těsto na koláče? Záleží na teplotě, obsahu tuku i množství droždí
Všichni milujeme buchty, koláče nebo šátečky s nejrůznějšími náplněmi. Mnozí se ale zbytečně bojí pracovat s kynutým těstem. Pokud dodržíte základní pravidla, doberete se ke kýženému výsledku a váš strach rychle pomine.
Jednou ze zásadních věcí při přípravě kynutého těsta na koláče, která se nesmí podcenit, je doba jeho kynutí. Z nedokynutého či překynutého těsta nevzejdou krásné a chutné koláče. Dopřejte těstu nejen čas, ale i teplo - musí být totiž hýčkáno.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho kyne těsto na koláče
Těsto je potřeba řádně propracovat, teprve potom ho můžete dát kynout.
- Kynutí klasického kynutého těsta trvá přibližně hodinu, ale záleží na množství droždí, na teplotě v místnosti i na hustotě těsta. Pokud máte doma chladno, může potřebovat k nakynutí i 3 hodiny.
- Těsto by mělo vykynout na dvojnásobek. Pokud tomu tak není, nechte ho ještě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsta s větším množstvím tuku potřebují více času.
- Některá kynutá těsta se doporučuje nechat kynout dvakrát. Jednou do dvojnásobku, poté ho propracovat a nechat znovu vykynout do zdvojnásobení původního objemu. Držte se postupu ve vámi vybraném receptu.
- Nezapomeňte, že těsto na koláče kyne na plechu ještě před samotným pečením, a to 10–30 minut, podle receptu. Nevynechte žádný krok přípravy.
- TIP: Správně vykynuté těsto můžete zkontrolovat prstovým testem - když píchnete prstem do těsta a vzniklý důlek se začne pozvolna vracet zpět do původního stavu, je hotovo.
V chladnu můžete těsto nechat kynout v troubě. Do trouby vložte menší kastrol s vroucí vodou a jakmile se díky horké vodě trouba nahřeje, vložte do ní mísu s těstem – na druhou stranu od kastrolu s vodou. Díky teplu a páře bude těsto parádně kynout a nebude osychat. Zkuste si připravit výborné kynuté těsto podle videoreceptu níže:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Josef Maršálek radí, jak na dvojctihodné koláče: Dejte pozor na teplotu surovin a máslo nikdy nerozpouštějte, říká cukrář
7 nejlepších receptů na sladké i slané dobroty z kynutého těsta. Co máte nejraději vy?
Komentáře