Jak dusit zeleninu. Na základní způsob úpravy je ideální použít hrnec se silným dnem a poklicí
Během dušení zelenina pustí šťávu a její chuť i vůně získají na intenzitě. Dušení provádíme často na začátku vaření některých pokrmů např. polévek a gulášů. Když při dušení zakryjeme zeleninu pokličkou, nebude zbytečně unikat pára.
Oblíbenými druhy zeleniny, které často dusíme, jsou cibule a pórek. Jejich použití je obdobné, v jídle se mohou vzájemně nahradit. Po podušení jsou výborným základem omáček, gulášů a polévek. Pokud se chystáme přidat i další zeleninu, chvilku počkáme a necháme nejprve cibuli či pórek dusit samostatně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dusit zeleninu
Jednoduchý postup patří k tomu základnímu, co v kuchyni potřebujeme.
- K dušení používáme nádobí se silným dnem a na míchání dřevěnou obracečku.
- Obvykle dusíme na pánvi nebo v hrnci s poklicí. Poklice brání zbytečnému úniku páry a vlhkosti, při dušení by měla být zelenina částečně ponořená do tekutiny.
- Při dušení více druhů zeleniny vkládáme do hrnce nejprve pevnější a tvrdší druhy, které budou potřebovat více času, a postupně přidáváme další druhy (např. rajčata, cuketu).
- Dušení by mělo probíhat na mírném ohni, za občasného promíchání.
- Dusit můžeme ve vlastní šťávě nebo na tuku.
- Dušení ve vlastní šťávě se považuje za dietnější a vynikne při něm více chuť dušených surovin. Zeleninu na začátku trošku podlijeme vodou nebo vývarem, po chvíli již začne sama pouštět šťávu.
- Při dušení na tuku získá pokrm ještě lepší chuť. Použijeme obvykle olej nebo trochu másla, vhodné je i přepuštěné máslo (ghí). Pro ještě výraznější chuť můžeme zeleninu vydusit úplně, "až na tuk", zároveň ale buďte opatrní, aby se vám nezačala připalovat. Ke konci musí být míchání intenzivní a je-li třeba, hrnec hned odstavíme.
- Pokud připravujete např. dušené zelí, můžete ho lehce zaprášit moukou, po chvíli promíchat a je-li třeba, doplnit trochou vývaru nebo vody, poté ještě povařit. Stejným způsobem můžete "zaprášit" i další zeleninu, výborně pak bude chutnat k pečeným masům.
- Během dušení zeleninu dochutíme solí a kořením. Oblíbený je třený česnek.
- Podušená cibule (i další zelenina) vylepší chuť luštěninových, bramborových i zeleninových polévek, omáček, gulášů nebo např. špenátu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyčistit připálený hrnec. Osvědčené a jednoduché postupy, jak se zbavit připáleniny bez zbytečné námahy
Dušené houby využijeme do mnoha houbových pokrmů. Hodí se také k zavařování ve vlastní šťávě nebo mražení
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Komentáře