Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
Do některých polévek jako vhodnou vložku usmažíme kostičky ze staršího pečiva. Tyto "krutonky" skvěle doplňují různé krémové polévky a nerozlučně patří především do polévky hrachové i vánoční rybí. Poradíme, jak je snadno připravit.
Na krutonky s úspěchem využijeme starší pečivo jako např. chléb, toustový chléb, veka, žemle nebo rohlíky. Nejčastěji používáme asi 2 dny staré klasické žemle. Krutonky krájíme na kostičky o hraně asi 1 cm. Pro zvlášť sváteční polévku můžeme z plátků pečiva vykrájet tvary formičkami (např. hvězdičky, rybičky).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak usmažit krutonky
S trpělivostí to snadno zvládne každý.
- Na pánvi rozpustíme máslo. Vhodnější je máslo přepuštěné, protože se nepřepaluje.
- Na pánev vhodíme nakrájené kostičky pečiva, ztlumíme plamen, a na velmi mírnou teplotu zvolna opékáme a mícháme.
- Kostičky musí být jen zlatavé. Pomalým smažením zpevní a vydrží v polévce dlouho křupavé.
- Větší množství krutonků můžeme připravit i na plechu v troubě při teplotě 150 °C. Kostičky pečiva pokapeme rozpuštěným máslem, promícháme a rozložíme na plech.
- Občas je promícháme.
- Krutonky můžeme skladovat uzavřené v suchu a chladnu asi týden.
Krutonky podáváme v misce se lžící, aby si mohli stolovníci nabrat sami podle chuti těsně před jídlem. Jak připravit vánoční rybí polévku, popisuje náš další článek.
Následující video ukáže, jak připravit výbornou hráškovou polévku s krutonky:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 3 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na sametový mrkvový krém se zázvorem a hráškem? Sílu polévce dodá vývar, lehkou pikantnost závor a jemnost smetana
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Komentáře