Jak otevřít kokos. S tímto návodem to zvládne hravě každý
Exotický plod kokosu rádi ochutnáme hlavně ve vánočním období. Dostat se do pevného plodu, složeného z dřevnaté skořápky, pod kterou je bílá tvrdá dužina a ještě pod ní prostor vyplněný kokosovou tekutinou (kokosovým mlékem), nám může dát docela zabrat.
Otevřít kokos se může zdát na první pohled jako komplikovaná záležitost. Když však víme jak postupovat, poradíme si hravě i s tvrdou skořápkou kokosu.
Zdraví prospěšný kokos
Pod skořápkou se skrývá nejen zajímavá chuť, ale i obsahově hodnotná pochoutka. Dužina je složena z 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a z vody.
Kokosové mléko je ceněným zdrojem draslíku, vápníku, fosforu, křemíku, vitamínu C a vitamínů řady B (mimo B6 a B12).
Kokosové mléko se doporučuje při střevních potížích a problémech se zažíváním nebo s močovým měchýřem. Dužina má pozitivní vliv na nervovou soustavu.
Mohlo by vás zajímat
Jak otevřít kokos
- Nejprve ostrým nástrojem (špičkou nůžek, šroubovákem) prorazíme jeden ze tří otvorů na kokosu.
- Vytékající kokosovou tekutinu nalijeme do sklenice. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.
- Prázdný kokos vložíme do trouby na mřížku. Trouba musí být dopředu vyhřátá na 200 °C. Kokos v ní necháme 15 minut, skořápka by měla prasknout.
- Skořápku oloupeme. Pokud by nám loupání nešlo, pomůžeme si kladívkem.
- Okrájíme nožem, případně škrabkou, hnědou slupku.
- Bílá dužina je výborná k jídlu. Můžeme ji jíst přímo, krájet nebo strouhat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Jak otevřít šroubovací víčko. Zavařovací sklenice s marmeládou či kompotem nebývá vždy snadné otevřít. Pomůže několik rad
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře