Jak pěstovat řeřichu. Snadno dostupnou rostlinku můžeme sklízet po celý rok
V průběhu zimy jsou nám všechny čerstvé vitamíny vzácné a i když je nabídka zeleniny v obchodech široká, přece jen má doma vypěstovaná řeřicha pro nás význam. Je příjemné sklidit každý den hrstku čerstvých zelených natí a zdobit jimi pokrmy.
Řeřicha je oblíbeným zdrojem vitamínu C a dalších živin. Jemné a křehké rostlinky svou štiplavou chutí připomínají ředkvičky i lichořeřišnici, která je větší, chuťově ostřejší a rozkvétá krásnými oranžovými květy.
Jak pěstovat řeřichu
Máme pro vás jednoduchý návod, můžete pěstování vyzkoušet společně s námi.
- Semínka řeřichy jsou běžně dostupná v obchodech se semeny i v zahradních centrech. Můžeme si je také objednat přes některý e-shop. Vyséváme je opakovaně, proto doporučujeme koupit rovnou několik sáčků.
- Na pěstování řeřichy si připravíme tácek, talíř nebo nižší misku. Jejich dno stačí vyložit vrstvičkou vaty, papírovými ubrousky nebo přeloženou papírovou utěrkou.
- Podložku navlhčíme a posypeme ji hustě semínky řeřichy. Nádobku umístíme na okenní parapet nebo na jiné teplé a světlé místo.
- Semínka potřebují stálou vlhkost, proto povrch podložky opakovaně zvlhčujeme vodou. Zpočátku nám pomůže rozstřikovač, a když rostlinky zakoření, stačí konvička.
- Brzy začnou semínka klíčit a po několika dalších dnech natě můžeme sklízet. Na sklizeň potřebujeme ostré nůžky, rostlinky jednoduše ostříháme. Sklizeň provádíme vždy těsně před konzumací a rostlinky není potřeba oplachovat vodou.
- Sklizenou řeřichu používáme ke zdobení jídel studené i teplé kuchyně. Přidat ji můžeme do pomazánek, salátů a polévek. Nejvhodnější je spotřeba v syrovém stavu, dokud jsou jemné natě plné vitamínů. Řeřicha výborně doplní bagety a další svačinové pečivo.
- Po sklizni ještě můžeme nechat řeřichu dorůstat, ale druhá sklizeň je jen slabší.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 6 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 9 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Byliny v kuchyni: Řeřicha chutí připomíná ředkvičky a je přímo nadupaná vitaminy. Jak si ji nejlépe užít?
Pět možností, jak využít řeřichu: Připravte si polévku, pomazánku, salát nebo skvělý slaný koláč
Komentáře