Jak připravit nové brambory? Vyzkoušejte oblíbené a jednoduché recepty pro začátek léta
Na nové brambory se každý rok těšíme. Stačí je očistit pod tekoucí vodou, buď jen rukou nebo kartáčkem, ani loupat je nemusíme. Příprava je snadná a rychlá. Chystáme je podle jednoduchých receptů, výborně chutnají vařené i pečené.
Možná ještě máte brambory od podzimu, v dobrém sklepě některé odrůdy vydrží dlouho a do některých jídel se více hodí než nové. Pokud budete vařit např. bramborové knedlíky nebo bramborovou kaši, použijte ještě loňské brambory. Ale když chystáte brambory jako přílohu nebo pečené v troubě, budou ty nové určitě skvělou volbou. Můžete je použít i do polévky, ale pamatujte, že jim stačí kratší čas na změknutí.
Jednoduchá jídla z nových brambor
Chuť nových brambor nejlépe vynikne v jednoduchých jídlech. Můžete je uvařit (třeba i se slupkou) v páře nebo ve vodě a podávat s mlékem či kefírem, omastit máslem a posypat jemně nakrájenou pažitkou i petrželkou. Brambory chutnají s osmaženou cibulkou, ale lze k nim podávat cokoliv dalšího, co máte rádi. Hodí se i do letních bramborových salátů. A co teprve nové brambory se smaženým květákem v trojobalu a hlávkovým salátem, tento výborný letní oběd si určitě nenechte ujít.
Pečené brambory na různé způsoby
Nové brambory jsou velmi vhodné na pečení. Péct je můžete u táboráku v popelu nebo doma v troubě - buď nasucho nebo omaštěné a osolené, s bylinkami a česnekem. Brambory je možné doplnit zeleninou nebo houbami (žampiony, hlíva, lesní houby). Při podávání brambory ještě vylepšete vařenými nebo smaženými vajíčky, ochuceným tvarohem nebo jogurtem a čerstvou zeleninou. Ozdobit je můžete např. lístky čerstvé bazalky. Nové brambory se dají dokonce grilovat.
Jednoduchý letní oběd
Protože nové brambory patří k létu, máme pro vás ještě jeden letní recept. Omyté nové brambory nejprve uvařte téměř do změknutí. Pak je opečte, aby získaly zlatavou barvu. Přidejte bylinky (tymián, oregano, libeček) a trochu mleté papriky. Po chvilce servírujte s vařenými vejci, nakrájeným Hermelínem a strouhaným sýrem (Gouda nebo Eidam). Názorný postup vám ukáže následující video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak smažit v troubě v trojobalu. Jednoduchý postup šetří čas a hodí se i pro více strávníků
Pět nejlepších jídel k táboráku: Opečte si u ohně jablka, kynuté těsto nebo brambory
Kdy sklízet brambory? Záleží na odrůdě, ale vadnoucí a zaschlá nať je jasným pokynem vzít rycí vidle a pustit se do toho
Komentáře