Jak si poradit s přebytkem ředkviček. Skvělé jsou s vajíčkem! Jaké jsou další oblíbené recepty na jejich tepelnou úpravu a sterilování
Ředkvičky máme nejraději v čerstvém stavu, do salátů a pomazánek. Někdy se jich ale urodí příliš a potom se hodí mít po ruce osvědčené rady a tipy na jejich zpracování. Inspiraci najdeme v oblíbených receptech našeho receptáře.
Jak zpracovat větší úrodu ředkviček
Ředkvičky si dopřejeme především čerstvé. Na jaře jsou pro nás vzácné - zdobíme jimi namazané pečivo, přidáváme je do pomazánek a salátů. Sklízíme ještě mladé a křehké rostliny. Někdy se jich ale urodí příliš a větší bulvičky začínají mít výrazně ostrou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Tepelná úprava ředkviček
Tepelnou úpravou ztratí svou štiplavost. Můžeme z nich uvařit ředkvičkovou polévku, do které zužitkujeme i jejich mladé lístky. Ředkvičky po tepelné úpravě svou chutí připomínají houby - proto je využijeme tam, kde bychom jinak houby použili. Vyzkoušet můžeme i salát z pečených ředkviček.
Ředkvičky pod maso nebo do rizota
Ředkvičky se dají použít pod maso, podobně jako další zelenina. Pečeme je společně s kuřecím masem a mrkví, kterou nakrájíme na kousky. Ředkvičky i mrkev získají chuť výpeku a kuře zase tu zeleninovou. Lehce grilované ředkvičky lze přidávat do rizota a zdobit při podávání sýrem a zelenou petrželkou.
Ředkvičky s vajíčkem nebo sterilované
Oblíbené využití přebytku ředkviček je zpracování na způsob "květák na mozeček". Můžeme je zkombinovat s hlívou ústřičnou nebo s lilkem. Velký ohlas má recept na naložené ředkvičky v octovém nálevu. Ve sklenicích je prokládáme stroužky česneku a kořením, podáváme stejně jako sterilované okurky.
Ředkvičky pěstujeme v různých barvách a tvarech, nejoblíbenější jsou klasické červené nebo červenobílé, kulaté nebo protáhlé. Svazek doma vypěstovaných ředkviček můžeme použít i jako malou pozornost pro naše přátele nebo sousedy. Jedlý dárek určitě potěší.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 23 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře