Jak udělat cukrovou fondánovou polevu na perníčky a nejen na ně
Fondánová poleva se připravuje pouze z cukru - základem je cukrový rozvar, který se pak zchladí a prošlehá do bílé hladké polevy. Na rozdíl od bílkové není ta cukrová tak křehká, proto se používá k polévání koblih a věnečků.
Cukrová poleva se od bílkové liší tím, že neobsahuje bílky, ale pouze cukr, vodu a ocet. Takové polevě se říká fondánová a používá se nejen ke zdobení povrchu perníčků a cukroví, ale také k polití žloutkových věnečků a větrníků.
Jak udělat cukrovou polevu?
Recept na cukrovou polevu podle Romana Pauluse:
- 150 g krupicového cukru
- 150 g moučkového cukru
- 75 ml vody
- 1 lžíce octa
Všechny ingredience vaříme 8–10 minut, dokud nevznikne hustý sirup. Horký sirup přelijeme do misky, kterou vložíme do jiné misky nebo kastrůlku se studenou vodou tak, aby se do polevy nedostala voda. Směs mícháme tak dlouho, dokud nevznikne bílá hmota - fondán.
Cukroví do polevy namočíme horní stranou - když ho pak otočíme a položíme na stůl, poleva se stejnoměrně rozlije a rychle zaschne.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit česnekové máslo. Je výtečné na topinky i na pečené brambory, hodí se při grilování
Jak obarvit cukrovou, bílkovou nebo fondánovou polevu. Poradíme, jak na to
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Komentáře