Jak uvařit dýňové gnocchi: Přelité máslem s česnekem a tymiánem chutnají báječně
Je čas dýní, všude jsou k mání v hojném počtu, a to je přesně ta pravá doba na jejich využití naslano i nasladko. Připravit z dýně můžeme i výtečné gnocchi, na které je potřeba pouze několik základních surovin a dýňové pyré, které je hotové během pár minut.
Dýně hokkaido, z dýní nejčastěji využívaná odrůda, je velmi prospěšná co se týče obsahu vitamínů, minerálů i vlákniny. Atraktivní zeleninu můžeme díky nasládlé chuti využít ve sladkých i slaných pokrmech. Dýňové pyré si můžete připravit a zamrazit do zásoby.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit dýňové gnocchi
Na tento recept si připravíme 200 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, dále 150 g dýně, 1 velkou bramboru nebo 2 menší a 1 lžičku soli. Na přeliv gnocchi potřebujeme máslo, česnek a také tymián podle chuti.
- Dýni očistíme, nakrájíme na menší kusy společně s bramborami, a naskládáme na plech. Vše upečeme při teplotě 200 °C do změknutí. Po upečení necháme vychladnout.
- Dýni i brambory rozmačkáme nebo rozmixujeme na jemné pyré.
- Nyní přidáme sůl a hladkou i polohrubou mouku, pak vypracujeme ručně hladké těsto.
- Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na několik stejných částí a vyválíme z nich tenké válečky. Ty nakrájíme nožem a vypracujeme menší noky.
- Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu a jakmile bude vřít, vložíme do vody noky. Uvařené noky poznáme tak, že vyplavou na povrch, pak je můžeme naběračkou vytáhnout.
- Nyní zbývá roztopit v kastrůlku máslo na přeliv, nastrouháme do něho najemno česnek (množství podle chuti), osolíme a přidáme několik lístků tymiánu. Chvíli povaříme a odstavíme.
- Hotové noky naservírujeme, polijeme ochuceným máslem, můžeme přidat vypraženou slaninu a posypat parmezánem.
Tyto báječné dýňové noky nemusíme přelévat pouze máslem, chutnají skvěle také se smetanovou parmezánovou omáčkou a kuřecím masem. Napište nám, jak se vám recept povedl. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Očistit dýni a připravit ji k další úpravě zvládne podle našeho videa každý. Cenná surovina se hodí pro mnoho skvělých pokrmů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Komentáře