Jak vařily povidla naše babičky? Máme pro vás rady a tipy ze starých kuchařek
Povidla jsou skvělou a hodnotnou pochoutkou, kterou používáme nejen jako náplň moučníků, ale i k mazání pečiva nebo do jogurtu k snídani. Mnozí této dobrotě dají přednost před marmeládou a pokud použijeme dobře vyzrálé švestky, může být k výrobě povidel spotřeba cukru minimální.
Na vaření povidel máme své oblíbené recepty, ke kterým se vždy na podzim vracíme. Zkoušíme povidla s mícháním i bez míchání, na sporáku i v troubě, někdy přidáváme ocet. Jak ale vařily povidla naše babičky nebo dokonce prababičky? Máme pro vás inspiraci ze starých kuchařek, třeba některé osvědčené rady poslouží i vám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit povidla úsporně
Možná vás zaujme několik tipů z Úsporné kuchařky z roku 1928, kterou napsala a sestavila Anuše Kejřová, majitelka koncessované kuchařské školy a odborná učitelka z Hradce Králové:
- V době švestek hledíme koupiti na povidla švestky již hodně zralé, které jsou sladší.
- Švestky rozloupané dáme do hrnce vařiti. Abychom nemusili stále povidla hlídati a k nim topiti, vařme je, když topíme ráno, v poledne a večer, a to vždy je nechávejme na stranách plotny, aby se nám nepřipálila.
- Nůši švestek budeme vařiti třeba několik dní, než zhoustnou. Když povidla houstnou, musí se jimi stále míchati, neb se ráda připalují. Stane-li se nám již ta nehoda, tedy je rychle do jiné nádoby přendejme. Hustá musí býti tak, aby se nám ode dna dělila.
- Bývá zvykem, že když se vaří povidla, topí se celý den a stále se jimi míchá, až jsou hotova. Je to škoda času a paliva; takto se uvaří, aniž bychom byly tím nějak obtěžovány a nepřipálí se, jakž se často stává při rychlém vaření.
- Švestkové pecky jsou velice cenným materiálem v kuchyni; pecky se vyperou a dobře v troubě usuší. K další potřebě uchováme je na suchém místě. Výborné jsou z nich (z jader) cukrovinky.
Jak se nespálit při vaření povidel
Marie Janků-Sandtnerová, odborná učitelka vaření a domácího hospodářství, ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů (z dvacátých let minulého století) radí:
- Hodně zralé, oprané švestky zbavíme pecek, trochu je rozvaříme a dáme do druhého dne do studena.
- Pak stále jimi míchajíce uvaříme je hodně na husto. Hustá horká povidla nalijeme do čistých nádob, když vychladla, položíme na povrch rumem namočené kolečko ve velikosti průměru nádobky z pergamenového papíru a nádobu povážeme dvakráte pergamenovým papírem, mezi který rozetřeme salicylový prášek.
- Při vaření veškerých povidel dbáme, aby se celá plocha dna stejně zahřívala.
- Pod ruku, kterou povidla mícháme, dáme si kastrol se studenou vodou, kterou častěji vyměníme, aby rozžhavená plotna nám nepálila na ruku.
- Vařečku máme s dlouhým držadlem, aby nás zavařenina nepostříkala a nespálila.
- Povidla slazená: Oprané, pecek zbavené švestky rozvaříme a prolisujeme. Pak přidáme dobrý vinný ocet nebo citronovou šťávu a uvaříme je do husta, načež přisypeme cukr a znovu je povaříme. Na 2,5 kg zralých švestek dáme 40 až 50 dkg krystalového cukru, k tomu 1/4 l vinného octa nebo z 5 citronů šťáva.
Švestková povidla z trouby
Na závěr pro vás ještě máme video-recept, který vás naučí připravit skvělá švestková povidla v troubě. Povidla by se měla svařit na 1/3 původního objemu. Co se týče postupu máme dvě možnosti - při vyšší teplotě jsou povidla uvařená rychleji, ale při nižší teplotě je uvaříme za výrazně delší dobu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Trvanlivá domácí povidla vaříme z dobře vyzrálého ovoce. Umíte je uvařit téměř bez práce a bez míchání?
7 švestkových koláčů, které si zamilujete. Vykouzlete jedinečné dobroty plné šťavnatého ovoce podle nejlepších receptů
Jak připravit švestková povidla v troubě? Chutnají výtečně a do hodiny máte upečeno
Komentáře