Jak používat a zpracovat červenou řepu. Je velmi zdravá a chutná
Význam červené řepy ve stravě stoupá už několik let k našemu prospěchu. Výživoví poradci doporučují jíst ročně asi 3 kg červené řepy. Lze ji velmi dobře pěstovat na zahrádkách, existuje mnoho tvarových kultivarů od kulatých, diskovitých až po podlouhlé. Ze zdejší bohaté databáze můžeme z červené řepy vyzkoušet nejrůznější recepty od předkrmů přes polévky, hlavní zeleninová jídla až po přílohy, saláty a zavařeniny. Řepu můžeme do salátů dávat syrovou, také ji můžeme uvařit nebo upéct.
Čím je řepa prospěšná tělu?
Řepa působí v organismu silně zásaditě díky vysokému obsahu minerálních látek (hlavně sodík, draslík, vápník, hořčík), důležitý je obsah rostlinných barviv (na práci s řepou si vezměte jednorázové rukavice). Vitaminu C má sice více v listech než v bulvě, ale ani zde není jeho množství zanedbatelné. Kromě toho můžeme zmínit vitamin B1 a betain, který působí proti kornatění cév a stimuluje činnost jater. Obsahuje však také nežádoucí kyselinu šťavelovou, proto by se řepy nemělo jíst velké množství v jednom dni, prospěšné jsou dávky 150 g.
Co s řepou po sklizni?
Ihned po sklizni z řepy otrháme listy (ty pěkné použijeme do salátu), protože by zahnívaly a bulvy dobře oschlé a očištěné skladujeme jako jinou kořenovou zeleninu rozložené v přepravce ve sklepě s dobrou cirkulací vzduchu nebo založené v písku. Vzhledem k tomu, že je řepa dobře skladovatelná po celou zimu, většinou ji nemrazíme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Komentáře