Jehněčí pečeně krok za krokem: Postup zvládne i začátečník
Jehněčí maso v křesťanské teologii symbolizuje Ježíšovo sebeobětování jako "beránka Božího". Historicky jehněčí maso značí nástup jara, protože bylo jedním z prvních druhů masa dostupných po zimě. Jak jehněčí připravit?
Maso z mladého zvířete je měkké, křehké a šťavnaté. Má svoji specifickou chuť i vůni, je to delikatesa plná zinku, fosforu, vápníku a vitamínů D a B. Pozor, aby maso před servírováním nevychladlo. Chladnutím rychle tuhne, proto je dobré ho servírovat na teplých talířích.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct jehněčí maso
Z masa je nutné odstranit všechny blány a tuk, protože právě v něm je přítomna specifická jehněčí vůně. Pokud máme maso ze staršího kusu zvířete, můžeme aroma utlumit máčením v mléce nebo použitím koření a bylinek jako je tymián, rozmarýn nebo česnek.
- Den předem obalíme jehněčí hřbet ve směsi strouhanky, hořčice, rozmarýnu, tymiánu, petržele, soli a pepře. Necháme odpočívat v lednici do druhého dne.
- Maso vyndáme z lednice tři hodiny před pečením, aby se dostatečně natemperovalo na pokojovou teplotu.
- Hřbet vložíme do pekáčku a podlijeme zeleninovým vývarem a červeným vínem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C.
- Pečeme tak dlouho, aby byla vnitřní teplota masa 60 °C. Pokud nemáte k dispozici teplotní sondu, zvažte si maso a počítejte 25 minut pečení na 0,5 kg masa.
- Po dopečení nechte maso odpočinout zakryté alobalem 10–15 minut.
Ať už je jehněčí maso na vašem stole běžnou surovinou, míváte ho jen o Velikonocích nebo ho nekonzumujete vůbec, zkuste pro tento rok vyzkoušet některý z mnoha našich receptů a připravte pro své blízké velikonoční hostinu se vším všudy. K pečenému masu se hodí dušené zelí a pro inspiraci přidáváme videorecept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 14 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 20 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 21 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Jaké jsou tradiční velikonoční dobroty? Je libo jehněčí pečínku, šoldru nebo vaječný sýr ve tvaru hrudky?
Velikonoční beránek: Kde koupit nejlepší jehněčí a jak upravit kýtu, jak krk a co s žebry
Komentáře