Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Levandule je klasická voňavá bylina, používaná už ve starém Římě jako součást osvěžující koupele. Je to trvalka, která má ráda slunné otevřené polohy a dobře propustnou písčitou zeminu s obsahem vápna. V době kvetení svou vůní láká včely.
Jak levanduli sbíráme a konzervujeme
Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy lze sbírat kdykoliv. Sušíme ji rozloženou na lískách nebo ve svazcích ve stínu. Sušené stonky s květy jsou velmi vyhledávanou dekorací do věnečků a květinových aranžmá.
Jak levanduli používáme v kuchyni
Listy jsou natrpklé a jižní národy je využívají podobně jako rozmarýn při nakládání masa, k jehněčímu apod., protože pomáhají k lepšímu trávení. Květy lze kandovat a použít v cukrářství na ozdobu drobného pečiva. Ochutí různé sušenky a keksy. Bývají také součástí některých aromatických džemů, limonád, zmrzlin a krémů.
Léčivé účinky levandule
Nálev se pije jako lék při bolestech hlavy, k uklidnění nervů, zmírnění bolesti, při nadýmání, závrati, proti zápachu z úst.
Svazky sušených květů se vkládají do skříní s prádlem (odhání moly), vyrábí se z nich mýdlo a olej. Levandulový olej je účinný při migrénách (potíráme nebo masírujeme si jím spánky), při štípnutí hmyzem, menších popáleninách a dětem při popálení kopřivami. Používá se do aromalamp, protože levandulová silice zklidňuje a pomáhá při stavech úzkosti a depresích. Levandulová pleťová voda je užitečná při akné jako antiseptikum a pro jemnou pleť k regeneraci buněk.
Jak vyrobit levandulový olej
Půl sklenky nevýrazného jedlého oleje ( např. slunečnicový) zahřejeme téměř k bodu varu, vhodíme do něj půl sklenky podrcených sušených levandulových květů, odstavíme a po zchladnutí necháme louhovat dobře uzavřené v chladničce 2 dny (i déle). Pak scedíme. Uchováváme v chladnu, aby olej nežlukl.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Jedlé krásky na zahradě i na balkoně: Jak pěstovat denivky, bohyšky i lichořeřišnice, které jsou krásnou ozdobou nejen do salátů
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Komentáře