Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
Jakmile se louky prozáří spoustou květů pampelišek, rádi bychom si je nějakým způsobem uchovali, než se promění v bílé hlavičky. Oblíbenou možností je vaření pampeliškového medu. Používá se při nachlazení a ke slazení čaje, kaší, ovocných knedlíků a dalších jídel.
Pampelišky pro jarní očistu
Brzy na jaře začínají vyrážet svěží zelené listy pampelišek. Na zahradě je můžeme vnímat jako úporný plevel, ale jejich konzumace je prospěšná pro naše zdraví. Listy, které trháme z rostlin v čistém prostředí, obsahují mnoho důležitých látek a živin.
Mohlo by vás zajímat
Výhody pro naše zdraví
- listy pampelišek pomáhají při čištění organismu (detoxikaci)
- prospívají naší pokožce, snižují výskyt vrásek a stařeckých skvrn
- regulují a snižují krevní tlak
- snižují zánětlivé projevy na kůži, v orgánech a kloubech
- mají vysoký podíl vlákniny a působí pozitivně na naše trávení
- posilují naše kosti, proto jsou vhodné pro prevenci osteoporózy a dalších nemocí, které souvisí s věkem
Mohlo by vás zajímat
Pampeliškový med
Jakmile nastane pravý čas uvařit pampeliškový med, vyrazíme nasbírat zlaté hlavičky. Základní dávka se připravuje z 400 květů, 2 litrů vody a 2 kg cukru. Nejedná se o skutečný med, ale spíš o sirup. Čím déle se vaří, tím je hustší. Po uvaření ho nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Používáme ho při nachlazení i jako běžné sladidlo.
Pampelišky na talíři
Další využití pampelišek
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 2 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 21 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře