Sušené maso, jerky: Jak ho doma připravit a jaké maso na sušení zvolit
Jerky je sušené syrové maso, které je ochucené různým kořením a vyniká dlouhou trvanlivostí. V poslední době se stalo velmi oblíbeným a protože si ho můžete připravit i doma, řekneme si, jaký zvolit postup při jeho výrobě.
Velkou výhodou sušeného masa je trvanlivost a minimální nároky na skladování. Díky tomu je ideální svačinou na lyže nebo pěší túru, navíc je plné bílkovin a energie. K výrobě jerky můžeme použít vepřové, hovězí i drůbeží maso, ale lze zakoupit také maso z bizona, klokana či losa.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit domácí sušené maso
K přípravě budeme potřebovat sušičku na ovoce, ale kdo ji nemá, může sušit v troubě.
- Důležitý je výběr masa, volíme maso s nízkým obsahem tuku a šlach, protože ty by mohly způsobit tuhost a hořkost. Ideální maso je tedy svíčková u hovězího, panenka u vepřového a prso u kuřecího či krůtího.
- Maso nakrájíme na tenké plátky a necháme marinovat 6–8 hodin v ledničce.
- Namarinované maso osušíme papírovou utěrkou a naskládáme do sušičky.
- Sušíme 5–8 hodin na 80 °C, v závislosti na tloušťce masa. Maso by nemělo být přesušené, je třeba ho průběžně kontrolovat.
- Vysušené maso necháme vychladnout a skladujeme ve sklenicích nebo zavakuujeme. Uchováváme v temnu.
Jaké zkušenosti se sušením masa máte vy? Budeme rádi za vaše rady a tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře