7 jídel z cukety: Můžeme ji smažit, péct či vařit a navíc z ní připravíme i sladký zákusek
Když se urodí cukety, je stále co vařit. Nebo se vám stává, že nevíte co s nimi? Máme pro vás výběr z těch nejoblíbenějších receptů s cuketou, abyste našli novou inspiraci, co z jejich přebytků uvařit, upéct či usmažit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Kulajda z cukety
- Smažené cukety
- Bramboráky z cukety
- Cuketa s tuňákem a kukuřicí
- Kynutý cukeťák s uzeným
- Pikantní pomazánka z cukety
- Matjesy z cukety
1. místo
Klasickou kulajdu můžeme poupravit a ozvláštnit přidáním cukety, kterou orestujeme na oleji. Rozmixovaná cuketa pomůže zahustit polévku a vytvořit lahodně krémovou konzistenci. Pak už přidáme brambory, houby, čerstvý kopr a vejce a můžeme se těšit na výtečné pochutnání.
2. místo
Připomeňte si známou klasiku - cuketové řízečky, které připravíme obalením vypocených plátků cukety. Nejlepší jsou s vařenými bramborami a doplnit je můžete česnekovým dresinkem a hlávkovým salátem.
3. místo
Další smažená dobrota z cukety je inspirovaná klasickými bramboráky, pouze nahradíme brambory nastrouhanou cuketou. Případně můžeme kombinovat cukety s bramborami, a tím vlastně nastavit jejich množství.
4. místo
Skvělé zapékané cukety se výborně hodí k plnění různými ingrediencemi, v tomto případě použijeme kukuřici, tuňáka, červenou papriku, Goudu a Mozarellu. Podáváme s pečivem, bramborem či kuskusem jako lehký oběd nebo večeři.
5. místo
Cukeťák, neboli cuketová sekaná, je výborný způsob na zpracování poměrně velkého množství cuket, i když vám třeba trochu přerostly. Pochutnáme si na něm ještě zatepla k hlavnímu jídlu, ale použít ho můžeme i zastudena, třeba jako svačinu na výlet spolu s chlebem.
6. místo
Z cukety si připravíme podušením spolu s ostatní zeleninou i tuto pikantní pomazánku, která se nejvíce hodí k topinkám nebo opečeným bagetkám. Pokud máme velkou úrodu cuket, pak můžeme tuto pomazánku i zavářet.
7. místo
A co takhle si připravit zajímavou alternativu na matjesy a nachystat si je z cukety a cibule? Připravenou směs plníme do skleniček a necháme uloženou přibližně týden v lednici. S chutí těch pravých si nezadají. Podáváme je s chlebem, v salátu, či s vařeným nebo opékaným bramborem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Slaný cuketový koláč "cukeťák" pečeme z mladých cuket. Aby se povedl, držíme se spolehlivého receptu
Matjesy, uzenáče, pečenáče, zavináče... Různé delikatesy z jedné ryby! Víte, jak na ně?
Jak ochutit a upéct cuketové placky? Vyzkoušejte nejlepší recepty na oblíbené placičky, které se při pečení nerozpadají
Komentáře