Zabijačkový guláš zvládneme i bez zabijačky. Jeho příprava má několik úskalí, která bychom měli znát
Zabijačkový guláš má mnoho krajových názvů jako míchaný, drobový nebo předehra. Je to další ze zabijačkových jídel, která zvládneme i bez zabijačky. Stačí u řezníka nakoupit příslušné masové suroviny.
Co obsahuje zabijačkový guláš
Zabijačkový guláš se vyznačuje tím, že významnou složku v něm tvoří vepřové vnitřnosti. Podle možností je to srdce, ledvinky, brzlík, slezinka a hlavně játra. Nemá většinou podobu klasického guláše s mletou paprikou, ta v něm nemá významnou roli, pokud vůbec. Maso je směs libového a tučného. Můžeme doporučit krkovici, libový bůček bez kůže, lalok, plec nebo raději od každého kus.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit suroviny na zabijačkový guláš
Oloupeme a nakrájíme cibuli, nemusí být úplně nadrobno. Pokud do guláše dáváme ledvinku, musíme ji rozříznout a zbavit bílých močovodů. Pak ji důkladně omyjeme, můžeme ji naložit na pár hodin do mléka. Všechno maso a vnitřnosti nakrájíme na kostky, játra dáme do misky zvlášť.
Jak uvařit zabijačkový guláš
Podle našeho návodu si s gulášem poradí i začátečníci.
- Na sádle usmažíme cibuli dorůžova.
- Na ní osmahneme maso, okořeníme kmínem, pepřem a solí.
- Podlijeme vodou nebo vývarem a zvolna dusíme do změknutí.
- Postupně přidáváme vnitřnosti. Jako poslední surovinu přidáme nakrájená játra, protože by dlouhým dušením ztvrdla.
- Zároveň guláš zahustíme. Zabijačkový guláš se klasicky zahušťuje vepřovým mozečkem, který musíme spařit a zbavit povrchové blanky. Nemáme-li mozeček, zahustíme omáčku tmavší jíškou umíchanou na sádle nebo drobečky suchého chleba. Guláš částečně zahustí i rozdušená cibule.
- Dochutíme rozmačkaným česnekem a rozemnutou majoránkou.
S čím podávat zabijačkový guláš
Zabijačkový guláš má být ostřejší po pepři, podáváme k němu vždy čerstvý chléb. Skvěle se k němu hodí nakládané beraní rohy nebo jiná pikantní nakládaná zelenina. Přípravu takového guláše ukazuje náš videorecept.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k zabijačkám: Poradíme základy, které potřebujete vědět a nemáte se koho zeptat
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Komentáře