Květák není jenom bílý. Kde se vzal ten barevný a jak jej připravit?
28. 1. 2021 Vaření
Květák je velmi rozšířená a oblíbená surovina mezi českými spotřebiteli, jehož cena raketově vystřelila během jarní karantény. Nyní se ale opět ustálila a my můžeme vesele dál připravovat květákové placičky, polévky a oblíbené květákové pyré. Tušili jste však, že květák není jen bílý? Pojďme zjistit, jak připravit zelený či fialový květák.
Zelený květák Romanesco
Jakmile budete mít štěstí a v obchodě uvidíte krásnou, neobvyklou a zelenou zeleninu, která připomíná květák, určitě ji vložte do svého nákupního košíku. Jedná se o květák Romanesco, který svou chutí připomíná něco mezi brokolicí a květákem. Je bohatý na vitamíny C, A, K či kyselinou listovou a mimo jiné obsahuje také omega-3 mastné kyseliny a tělu velmi prospěšné antioxidanty.
A jak Romanesco připravovat? Pokud jste někdy pracovali s květákem nebo s brokolicí, máte vyhráno. S touto surovinou to je totiž velmi podobné. Vždy se zbavte košťálu, rozdělte na růžičky a můžete začít kouzlit v kuchyni. Romanesco můžete vařit, blanšírovat, zapéct či jej obalit v tempuře.
Mohlo by vás zajímat
Naše oblíbená klasika: bílý květák
Tento druh květáku snad ani nemusíme představovat. Jedná se o velmi variabilní zeleninu, kterou je možné připravit na několik desítek způsobů. Výborná je květáková polévka, mozeček nebo květák obalený v trojobalu. A jakou chybu lidé při přípravě květáku dělají nejčastěji? Rozvaří jej. Květák vyniká svou texturou a krásně křupe, ale jakmile se vaří moc dlouho, vznikne z květáku podivná hmota. A to je velká škoda. Jakmile příště budete připravovat květák v trojobalu, květák povařte 2-3 minuty a poté jej zchlaďte v ledové vodě, než ho obalíte a osmažíte. Tím zastavíte proces vaření a květák bude chutnat zase o trochu lépe.
Mohlo by vás zajímat
Graffiti aneb fialový květák
Tento typ květáku se chuťově téměř neliší od klasického květáku. Na první pohled vás zaujme jeho barva: uhrančivá fialová. Někdo by si mohl myslet, že se jedná o povedený genetický zásah člověka, ale není tomu tak. V tomto květáku se přirozeně vyskytuje antioxidat antokyaninu, který stojí za touto typickou fialovou barvou. Stejný antioxidat obsahuje například červené zelí.
A odkud tato zajímavá odrůda pochází? Do České republiky se tento květák dostal z Dánska a roste ve sklenících i na záhonech, dokonce si jej můžete vypěstovat i u vás na zahradě. V kuchyni se připravuje velmi podobně jako klasický květák. Díky své zajímavé barvě graffiti pozvedne jakékoliv jídlo na vyšší úroveň. Doporučujeme tento květák přidat do hummusu nebo si z něj připravit quiche společně s kozím sýrem a bylinkami.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zázračný drink, který pomůže shodit kila: Vyrobíte ho pouze ze 4 ingrediencí!
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 14 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32