Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Zdroj: Pixabay, Michal Jarmoluk, Pixabay license

Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by je mnohdy ani nenapadlo, že se dají smysluplně zužitkovat. Vzpomeňte si na to, až budete pít kávu, ať již klasického turka, nebo připravenou v kávovaru. „Lógr“ vám totiž poslouží nejenom v domácnosti nebo na zahradě, ale třeba i v péči o tělo.

Pohlcovač pachů

Občas se stává, že se z lednice začne linout nepříjemný zápach, který nezlikvidujete ani jejím důkladným vymytím a vyházením všeho nepatřičného. Sice se prodávají průmyslově vyráběné lapače pachu, ale proč si nevystačit s přírodním prostředkem; se zbytky rozemleté kávy? Ty nasypte do mističky, vložte do lednice a nechte ji pár hodin zavřenou. Uvidíte, jak rychle se v ní vyčistí vzduch. Kdo má doma domácí zvíře, tak dobře ví, že takový pes nebo kočka občas nelibě zavání. Zkuste mističky s kávou postavit do všech prostor, kde se zvíře vyskytuje. Za krátkou dobu nebude po zvířecím pachu ani památka.

Na kytky, proti hmyzu i na nádobí

Řezané květiny jsou zejména v tomto období poměrně drahé, a tak je fajn, když vydrží co nejdéle. Tomu můžete pomoct tím, že do vázy nasypete trochu lógru a životnost květin se o pár dní prodlouží. Došel vám prášek na nádobí? Nemusíte kvůli tomu utíkat hned do obchodu. Stačí, když na houbičku nasypete trochu lógru a připálené dno vyčistíte stejně dobře jako s běžnou chemií. Brzy se začne oteplovat a s tím i probouzet nepříjemný hmyz, který zásadně neklepe a jde na návštěvu rovnou. Zalijte zbytek lógru vodou a nádobu postavte k oknu. Uvidíte, že budete mít brzy klid.

V zahradě

Máte-li zahradu a na ní kompost, házejte do něj i lógr. Obsahuje totiž dusík, který kompost potřebuje. Nepříjemným jevem v zahradě bývají kočky, ať už sousedovic, nebo ty zatoulané. Rozsypte zbytky kávy všude tam, kde se jim líbí a kočky si časem najdou nové útočiště, protože pach z kávy nesnášejí. Stejně tak se káva nelíbí mravencům a slimákům, nasypte ji proto kolem stromků či jiných rostlin, které tihle nepříjemní návštěvníci ohrožují.

Krása z kávy

Vynikající je kávový peeling, který snadno připravíte smícháním medu nebo kokosového oleje s lógrem. Je vynikající na celulitidu a také na zdrsnělé paty. Pokud si vyrábíte domácí mýdlo, anebo alespoň uvažujete o tom to zkusit, určitě do základu přidejte i kávu. Dělají se vám lupy? Až si budete mýt vlasy, před šamponováním si do nich lehce krouživými pohyby vmasírujte lžíci kávových zbytků, která odstraní šupinky odumřelé kůže.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více