Poznejte tajemství citrusů: Co v nich je pro nás zdravé a které druhy se dají vypěstovat doma?
17. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Doby, kdy se stály sáhodlouhé fronty na kubánské pomeranče, jsou dávno pryč. Citrusy obdivujeme nejenom v přímořských destinacích, ale řada různých druhů se dá pořídit i u nás. Nemluvě o tom, že jsou tací, kteří je s úspěchem pěstují i ve vlastním skleníku, na balkoně nebo dokonce v bytě. Proč jsou ale citrusy tak skvělé?
Mluvil o nich už Marco Polo
Je pravdou, že citrusy jako takové jsou pořádně staré. Z vykopávek v čínské provincii Jün-nan, kde byly před několika lety nalezeny listy zkamenělých citrusů, vědci zjistili, že existovaly už v Miocénu. Právě z Asie se tyto plody postupně rozšířily do celého světa. Na svých cestách do Persie je kolem roku 1270 v tamních zahradách objevil i cestovatel Marco Polo. Pomeranče se do Evropy dostaly na začátku 15. století z Indonésie. O století později již byly citrusy k vidění v zimních zahradách a sklenících většiny významných evropských rodů.
Mohlo by vás zajímat
Že mají plody citrusů lahodnou chuť asi netřeba zmiňovat, stejně jako fakt, že obsahují vitamín C, vlákninu a minerály. Jenže v nich najdete například i vitamíny skupiny B, které příznivě působí na nervovou soustavu a celkový metabolismus organismu. Obrovským přínosem pak jsou flavonoidy, jež chrání buňky před oxidativním stresem spojeným s řadou závažných chorob.
Mohlo by vás zajímat
Na citrusech jsou nejoblíbenější plody. Používat se dá i kůra, samozřejmě z těch chemicky neošetřených, a u některých se dají využít i listy, což je zavedená praxe zejména v asijské kuchyni. Kromě citronů si už dnes můžete vybírat i různé druhy pomerančů nebo mandarinek. Pro svou jemně nahořklou chuť jsou oblíbené i grapefruity a do základního citrusového výčtu patří rovněž pomela nebo limetky. Občas se dají v obchodech najít kumquaty, vzhledem připomínající malé podlouhlé pomeranče, u soukromých pěstitelů pak objevíte zakrslý pomerančovník kalamondin. V poslední době se objevují takzvané australské kaviáry, což jsou malé podlouhlé citrusy, z kterých po rozříznutí vypadnou drobné kuličky připomínající kaviár.
Citrusy v kuchyni
Kromě klasického způsobu oloupat, rozdělit na dílky a sníst můžete s citrusy dělat spoustu dalších věcí. Z pomerančů se dají vyrábět džusy, jenom pozor na to, aby nebyly příliš kyselé. Citrony se uplatní ve sladké kuchyni, ale když je přidáte spolu s pár lžícemi medu třeba k pečenému kuřeti, zcela určitě vás překvapí jeho jedinečná chuť. Limety se hodí do asijské kuchyně i na dochucení různých šťáv nebo koktejlů. Sitrony, limety, kumquaty i kalamondiny se také dají nakládat do soli a olivového oleje. Pomeranče jsou ideální pro výrobu různých marmelád a džemů. Citrusová kůra je vynikající kandovaná, dá se ale také usušit, a pak z ní můžete uvařit čaj, či ji přidávat do různých dalších nápojů. Zbude-li vám šťáva z citrusových plodů, rozhodně ji nevyhazujte, ale nalijte ji do tvořítek na led a dejte zamrazit.
Mohlo by vás zajímat
A jak na domácí úrodu citrusů? V bytových podmínkách velmi dobře rostou zmíněné kumquaty nebo kalamondiny. A pokud si vyberete u zkušeného citrusáře stromek s podnoží vhodnou pro bytové pěstování, není důvod, proč byste si nemohli pořídit třeba citroník.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pomeranče jsou kříženci mandarinky a pomela. Díky Maurům je známe už tisíc let
Římané věřili, že přináší štěstí: Celer je přírodní afrodisiakum plné vitamínů
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
České superpotraviny hravě strčí do kapsy ty exotické. Do některých byste jejich schopnosti neřekli
V době respiračních onemocnění hraje důležitou roli vitamín C. Proč zrovna on? A skutečně je jeho bohatým zdrojem citron?
Voňavé pracny nesmí na vánočním stole chybět. Kdy je upéct, aby se správně rozležely?