Exotické ovoce, které vyhnalo Adama a Evu z ráje: Proč jíst granátové jablko?
18. 3. 2021 Životní styl
Nejspíš znáte příběh o tom, jak Eva utrhla jablko v ráji, Bůh se naštval a Evu i s Adamem vystěhoval. Tím zakázaným ovocem prý bylo granátové jablko. Vlastně se ani nelze divit, protože je to ohromná zásobárna zdraví, což tenkrát Eva sice nemohla vědět, ale jistě ocenila i jeho lahodnou chuť a lákavý vzhled. Jaké benefity nám granátové jablko nabízí?
Jeden z nejstarších plodů světa
Granátové jablko má dlouhou a fascinující historii. Ačkoliv pravděpodobně pochází z Persie, jeho pěstování se rychle rozšířilo po celém Středomoří, na Arabský poloostrov, do Afghánistánu, Indie i Číny, kde dostalo přezdívku čínské jablko. Jeho mystický význam je patrný již ve Starém Zákoně. Říká se, že granátové jablko má 613 semen, která představují 613 přikázání Tóry. Dotýká se ho píseň Šalamounova, ve verších Odyssey se o něm zmiňuje Homér coby o součásti zahrad Alcinous, které bývaly pravděpodobně na Sicílii. Staří Řekové věřili, že granátovník pochází z krve Dionýsa, boha vína. Ovoce bývalo rovněž spojováno s Persefonou, která se díky jeho semínku vracela každou poslední třetinu roku do podsvětí. Granátové jablko se tak stalo symbolem věčného života. Ranní křesťané, ovlivnění mýtem o Persefoně, začali granátové jablko spojovat s představou vzkříšení.
Mohlo by vás zajímat
Granátové jablko v kuchyni
Podle Lorny J. Sassové, kulinární historičky, existují důkazy, že granátová jablka se před pěti sty lety používala při vaření v daleko větší míře než dnes. To lze vysvětlit jednoduchým faktem, a sice že je s sebou přivezli arabští dobyvatelé, když obsadili Španělsko a Sicílii a naučili tamní kuchaře, jak s nimi pracovat v kuchyni. V té době se šťáva z granátového jablka používala jako dochucovadlo a granátová zrníčka jako obloha či doplněk pokrmů. Ostatně, granátová jablka stále hrají prim zejména v kuchyních Středního východu nebo Indie. Zrníčka dodávají zeleným salátům pikantnost i barvu. Určitě stojí za to je přidat i jako ozdobu do sladkých dezertů. Zajímavé je, že se skvěle uplatní také ve slané kuchyni, kde jim to chuťově náramně ladí s rybou nebo grilovanou kotletou. Ze zrnek granátového jablka se ovšem dá připravit i šťáva, kterou můžete použít jako základ dalších osvěžujících a zdravých nápojů.
Mohlo by vás zajímat
K čemu jsou granátová jablka dobrá?
Když už jsme nakousli zdraví, v první řadě je třeba zmínit, že granátové jablko obsahuje významné antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem a volnými radikály. Z vitamínů jsou důležité A, B, E, K a C, pokud jde o minerály, významné je zejména železo. Pravidelná konzumace granátového jablka napomáhá ke stabilizaci hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Ovoce se rovněž doporučuje při potížích s trávením a má význam v detoxikačních programech, jelikož pomáhá čistit játra a ledviny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Brusinky: Zázračné malé bobulky, které pravidelně zachraňují mnoho žen a dívek
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 9 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 16 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Javorový sirup je sladký, přesto zdravý. Objevil ho indiánský náčelník máchající sekerkou