Časté chyby při pěstování fazolí: Rostliny jsou citlivé na chlad a potřebují vláhu
Fazolky mají rády teplo. Přestože zahrádkářům připadají leckdy "podobné" hrachu, protože patří také mezi luskoviny, na chladné počasí jsou daleko citlivější. Proto je i péče o ně náročnější a ne každý rok se nám vydaří. Jaké chyby nás nejčastěji připraví o úrodu?
Fazole rozlišujeme podle způsobu růstu na keříčkové a pnoucí. Keříčkové dorostou ke sklizni dříve, lusky narůstají brzy po sobě a otrhané rostliny můžeme zlikvidovat. Tyčkové fazole pokrývají svou úrodou delší období, sklizeň je také vydatnější. Pro tyčkové fazole se vyplatí pořádná konstrukce, aby se měly k čemu přichytit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při pěstování fazolí
Fazole obvykle pěstujeme pro sklizeň lusků - tato zelenina je výživná a v kuchyni se hojně uplatní. Fazole, které v luskách dozrávají, můžeme usušit a použít buď k jídlu nebo jako sadbu pro další sezónu. Jaké jsou časté chyby při pěstování fazolí?
- Příliš časný výsev: Fazole potřebují ke svému růstu dostatečnou teplotu. Při nízké teplotě ani nevyklíčí a leckdy se v zemi znehodnotí např. shnijí. Vyséváme je až po třech zmrzlých, případně záhony zakrýváme bílou netkanou textilií.
- Nedostatek vláhy, sucho: Fazole potřebují během klíčení vlhko a pokud ho nemají, snadno zaschnou. Vláha je potřeba během růstu rostlin, a to až do doby kvetení a nasazování lusků.
- Nedostatečná opora: Tyčkový fazol potřebuje vysokou oporu (alespoň dva metry). Osvědčenou možností je konstrukce ve tvaru teepee, samostatně stojící tyčky nejsou příliš vhodné. Přivazování není potřeba - fazole mají úponky, kterými se přichytávají.
- Zanedbaná sklizeň: Dorůstající fazolové lusky je potřeba sklízet v konzumní zralosti a nenechat je zasychat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 14 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 15 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 15 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak mrazit fazolové lusky? Jednoduchým postupem si snadno připravíme zásobu fazolek na celou zimu
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
9 častých chyb při pěstování okurek: Když jim předejdeme, úroda bude bohatá
Komentáře