Telecí rosol, žloutkové fleky i kuře s kečupem. Na čem si rád pochutnával Vlasta Burian?
9. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Král komiků Vlasta Burian, divadelní a filmový herec, režisér a sportovec, byl velký gurmet. Jídlu se věnoval se stejnou vášní jako divadlu a tak bývalo běžné, že se v jeho dejvické vile servírovala k obědu i sedmichodová menu. Připomeňte si s námi, které lahůdky si Vlasta dopřával, a uvařte si jednu z nich podle našeho receptu.
Tři vejce do skla
Vzpomínáte na slavný film, ve kterém si Vlasta Burian coby zaměstnanec policejní stanice Vincenc Babočka vybere v restauraci z jídelního lístku to nejlevnější, co tam mají, tedy tři vejce do skla, a přitom je omylem považován za lupiče Webera? Ve skutečném životě Burian na jídle šetřit nemusel. Nejen, že měl osobního kuchaře, ale taky luxusně vybavenou kuchyni, v níž nechyběly samostatné lednice jen na maso, jen na ryby, jen na mléko, máslo a sýry, dále lednice jen na zeleninu, jeden sklípek na víno a jiný zase na pivo, jak v knize vzpomínek Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana popisuje právě Burianův kuchař, slavný Jaromír Trejbal. Než začal vařit pro Krále komiků a jeho ženu, nasbíral zkušenosti ve věhlasných pařížských restauracích a tři zimní sezony působil také v kuchyni belgického krále Alberta I. Po návratu do vlasti získal Trejbal místo šéfa studené kuchyně ve Vaňhově rybárně na Václavském náměstí, odkud se záhy přesunul do věhlasného pražského lahůdkářství U Lipperta. Právě tam se potkal s Vlastou Burianem.
Mohlo by vás zajímat
Dvoutýdenní namlouvání
Vlasta Burian s manželkou chodívali do lahůdkářství pro studené večeře. A zároveň si také někdy objednávali kuchaře domů, jak říká Roman Paulus v pořadu Úžasné životy na Dvojce Českého rozhlasu. Na jednu z hostin byl jako kuchař povolán právě Jaromír Trejbal. Ten hned druhý den dostal nabídku práce u Burianů s platem 10 000 korun měsíčně. „Po čtrnáctidenním handrkování s ředitelem lahůdkářství jsem vařil u Burianů první oběd,“ píše Trejbal ve své knize. A co si Vlasta Burian dopřával? Měl rád bohaté obědy o několika chodech a miloval studené večeře. Jaromír Trejbal mu připravoval třeba telecí rosol, plněné raky, králičí paštiku, mozeček ve vínové omáčce, bažantí polévku či kuřecí prsa s nudlemi. Těstoviny se obecně těšily u herce velké oblibě. Trejbal vařil skvěle a Nina Burianová mu dala jedinou podmínku: Vlasta nesměl přibrat za rok ani dekagram. To se osobnímu kuchaři podařilo dodržet dokonce celých osm let, co pro manžele vařil; a to i přesto, že se podávaly i kalorické bomby jako jablkové lívanečky, smažené uzené matjesy, pečené kančí karé na šalvěji nebo anglická jehněčí kýta na studeno, jak uvádí Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu.
Kuře Vlasty Buriana
Trejbalova kuchyně nezapřela vlivy jeho několikaletého působení ve Francii i vaření pro belgického krále. Paštiky, galantiny, teriny a jiné delikatesy byly na stole běžně. Ale přesto měl Burian nejraději něco obyčejnějšího. Kromě těstovin to bylo docela jednoduché kuře s jablky a mandlemi podávané s kapáním a omáčkou z kečupu, jídlo dnes již slavné jako Kuře Vlasty Buriana. Jak na ně? Dvě půlky kuřecích prsíček naklepejte, osolte a opečte na oleji. Pak oloupejte jedno jablko, vykrojte jaderník a z jablka ukrojte dvě kolečka. Poprašte je paprikou a opečte na másle. Dvě vejce rozšlehejte, přidejte 30 g rozpuštěného másla a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko jako na kapání. To pak zavařte do vroucí vody. Poté sceďte. Do tuku z vypečených prsíček dejte 4 lžíce kečupu, povařte a prsíčka omáčkou přelijte. Na talíři je ozdobte jablky a sekanými mandlemi a podávejte s kapáním.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená jablka jako vzpomínka na zimní chvíle u babičky. Takto si je hravě připravíte i doma
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19